Снимка: Булфото
fallback

Операция "Майките" приключи в Пловдив. Този път обаче тя не беше проведена от МВР, а от НОИ.

119 майки от Града под тепетата са уличени, че са ощетили държавата с над 100 хиляди лева.

Това стана ясно, след като от Националния осигурителен институт започнаха да проверяват кои родители са пуснали децата си на ясла, а в същото време са получавали обезщетения за гледане на дете в размер на 240 лв.

"Ние направихме засечка с данните на общината и установихме злоупотребите", каза началник-отдел "Контрол на краткосрочните плащания" в РУСО – Пловдив Магдалина Чакърова.

Тя посочи, че тези, които са получавали обезщетения за гледане на дете неправомерно, сега ще се наложи да върнат парите обратно в хазната.

Майките от Пловдив приеха остро новината за проверките и имат обяснения защо са попълвани декларации с невярно съдържание.

Борислава Тодорова е майка на 6-месечно дете и смята, че не е редно родители да връщат пари, особено в условията на криза, при която се чудят как да свържат двата края.

"Даже чух, че има майки, на които не са им дали парите, а сега искат от тях да ги възстановят", казва Тодорова.

Кремена Колева е майка на 3-месечни близначки. Тя е на мнение, че един родител не би имал възможност да извади накуп 2000 лева и да ги даде на държавата.

Oще по темата

От Регионалното управление по социално осигуряване не приемат оправданията на майките и казват, че всяко нарушение се наказва.

Взетите незаконно пари майките ще трябва да върнат или накуп, или разсрочено. Ако това не се случи в рамките на следващите 2 седмици, съдебни изпълнители ще се намесят, за да съберат дълговете.

Очаква се скоро и в другите градове на страната да приключат проверките за неправомерно получаване на майчинство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

419

Анонимен

преди 12 години

Леле, що злоба, що чудесии.........тези майки доведоха държавата до фалит, да се линчуват! А тези в парламента, където си ги дондуркаме с нашите пари нека работят, дааааааааааа, направо мен би ме било срам да търся тези "огромни суми" с които някой все пак се опитва да отглежда БЪЛГАРСКИ БЕБЕТА! Добре, че вече малко българи раждат тук, в България! Няма за какво, обречени сме изцяло на простотията и по-добре някъде другаде отколкото тук, друга държава с радост ще отглежда нови поданници!

418

mamata

преди 13 години

Добре де, тия пари първо те са си ги внесли сами в НОИ - това са техните вноски и съответно обезщетение. В декларацията, дето я попълват, се казва да не са изоставили децата в детско заведение, не да не ходи на ясла. А и яслата е услуга, спонсорирана от общината, какво общо има тя с НОИ? ***, съдете държавата, нека съдът ви даде тълкувание, не някакви *** чиновници!

417

Сапардчо

преди 13 години

Здравей,Розово дяволче!Просто опитах да бъда ироничен...иначе основната ми теза е,че всеки,получавал пари НЕПРАВОМЕРНО , трябва да ги върне,по възможност с лихвите,като някои трябва да търкат наровете в Централния Софийски затвор,например.

fallback