Медийната империя на пловдивския бизнесмен Георги Гергов се разпада.

Преди повече от две години Гергов, който е мажоритарен собственик на Международния панаир, закупи НБТ – Нова Българска Телевизия.

Когато придоби бившата "Евроком България", той декларира, че няма да прави никакви съкращения, и назначи на щат 110 журналисти, оператори и технически лица.

Амбициозната програма на медията обаче не успя да привлече рекламодатели и зрителски интерес.

След огромни съкращения, към момента служителите на НБТ са едва 36 души.

Трагично е положението и в панаирния вестник "Новият глас", след като преди година Гергов обяви гръмки проекти за развитието на печатното издание.

Тогава бизнесменът привлече елитните журналисти в Града под тепетата с обещание за огромни заплати и хонорари. Пишещите напуснаха утвърдени медии, в които работиха, и започнаха да списват "Новият глас".

Вестникът обаче куца във всяка сфера – от разпространение до реклама. Изданието не успя да надхвърли 1000 бройки дневна продажба. Така кастренето на щата започна.

Само в понеделник са съкратени 20 журналисти от НБТ и 7 от вестника, научи Dnes.bg.

Вторият удар беше в сряда, когато всичките кореспонденти получиха едноседмични уведомления за освобождаване от ангажиментите им към "Новия глас".

Съкратени от работа са и половината от служителите на търговския отдел на панаира. Това са дългогодишни работници, които са създали имиджа на институцията. На тези хора досега се разчиташе да пълнят панаирните щандове.

Още по темата

На малцината останали – и журналисти, и служители, заплатите и хонорарите са драстично намалени.

"Агонията ни е пълна и продължава вече много време. Повярвахме на обещанията на Гергов, напуснахме сигурните и утвърдени медии, а сега няма къде да започнем работа заради стагнацията на пазара и кризата, която удари и нашия бранш", споделиха пред Dnes.bg засегнати от поголовната сеч журналисти.

Според тях кошмарът ще продължи още няколко месеца, докато Георги Гергов намери на кого да продаде телевизията и вестника си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase