Джамията в Благоевград е била засегната от пламъците на пожар, възникнал на 5 октомври през нощта в съседен търговски обект - павилион "Всичко за 1 лев", а не е била обект на посегателство.

Това заявиха от МВР и пожарната служба.

В изявление в деня след пожара Главното мюфтийството съобщи, че джамията е била умишлено подпалена и че също на 5 октомври е била подпалена и джамията в Никопол, която е изгоряла напълно.

Комисар Константин Титянов, директор на ОД на МВР в Благоевград заяви, че храмът в Благоевград не е бил обект на посегателство.

Ръководителят на Областната дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" комисар Никола Орозански поясни, че пожарът е пламнал в съседния търговски обект и от пламъците е обгоряла част от стрехата на покрива на храма.

Наложило се е огнеборците да влязат със стълба през покрива, за да загасят огъня, тъй като не е имало кой да отключи вратата на джамията.

Орозански допълни, че е образувано дознание за изясняване на причините за пожара, възникнал в самия търговски обект.

На 8 октомври правителството съобщи, че ще подпомогне с 25 000 лева ремонта и възстановяването на двата мюсюлмански молитвени дома в Никопол и в Благоевград.

Още по темата

След уточняване на щетите с кметовете на двете общини, министър Божидар Димитров е одобрил предложение на дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет за възстановяване на джамията в Никопол да бъдат отпуснати 15 000 лева.

Ремонтът на мюсюлманския храм в Благоевград ще бъде подпомогнат от държавата с 10 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase