Снимка: Булфото
fallback

 

Ромската фондация "Романи Бахт" обяви, че е задействала процедура в Организацията на Обединените нации (ООН) заради акцията по събарянето на незаконните бараки в бургаския квартал "Горно Езерово".

Фондацията е изпратила декларация и до кмета в Бургас Димитър Николов, в която го призовава в еднодневен срок да осигури подслон за ромите, чиито къщи в гетото бяха сринати до основи.

Общо 27 постройки бяха съборени във вторник, а незаконните в целия квартал са 42.

Четири от тях са премахнати доброволно от обитателите им, за други две има съдебни дела, а за още 7 се чака приключване на процедурата за издаване на заповед за принудително събаряне.

Вчерашната акция на община и полиция беше съпроводена от безредици, стигна се до ръкопашни схватки на роми с органите на реда и до замеряне с камъни на кмета Николов.

От Регионалната дирекция за строителен контрол съобщиха, че акцията по премахването на незаконните гета ще продължи и в бургаския комплекс "Меден рудник".

Там за събаряне са предвидени 24 постройки.

В декларацията на фондацията се казва още, че с премахването на постройките се нарушава правото на неприкосновеност на личния живот на човека на дискриминационна основа.

От общината в Бургас отвърнаха на "Романи Бахт" с писмо до медиите, в което се казва, че "законите важат за всички, независимо от етнос, социален и финансов статус и че няма как да бъдат осигурени жилища за хора, които не отговарят на условията, за сметка на тези, които от години чакат за общински жилища и не са нарушили законите".

За едно кебапче и за една бира – не се продавайте! - ( виж видео от събарянето на незаконните бараки )

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

355

Сам в къщи

преди 14 години

Когато посочваш към някого с показалец и го обвиниш в нередност, не забравяй, че останалите ти три пръста сочът към теб, което най-малкото означава, че ти не си по-малко виновен. Промяната започва в мисленето на човека и после преминава към действия. Промени себе си и после промени света!

354

Сам в къщи

преди 14 години

Не бих могъл да се съглася с подобна мисъл като следната: "промяната започва от тях самите". Хората по света казават "Промяната започва от мен". Ако и ние в България успем да си го кажем един на друг, то тогава ще заживеем в един по - разбран и цивилизован свят. "Другите, мръсните, кучешките тении" и пр., това сме ние, всички българи. Човек, който обвинява другия, не съумява да поглдне към себе си и да разбере своите недостатъци.

353

смърт

преди 14 години

СМЪРТ НА ТЕЗИ ЖАЛКИ ГАДОВЕ...КАКВО СИ МИСЛЯТ ТЕ,АКО ПОЛИЦИЯТА Я Е СТРАХ,НИЕ ЩЕ ИМ ПРИПОМНИМ КЪДЕ СА,МРЪСНИ КУЧЕШКИ ТЕНИИ!!!!!

fallback