Снимка: Булфото
fallback

1 март е последният ден, в който задължително всички шофьори трябва да карат автомобилите си с включени къси светлини през светлата част на денонощието.

Според Закона за движение по пътищата управлението на автомобилите с включени къси светлини през светлата част на денонощието е задължително от 1 ноември до 1 март включително.

От Пътната полиция обаче съветват шофирането с включени светлини да продължи и в периода 2 март – 31 октомври, защото така се подобрява пътната безопасност и се намалява броят на катастрофите.

В 13-те държави, където шофирането с включени къси светлини е целогодишно, катастрофите са намалели с 25%.

От началото на годината у нас са станали 842 катастрофи, с 1009 ранени и 96 загинали.

След като ЕП прие закон, движението с включени къси светлини и през светлата част на денонощието ще стане задължително целогодишно за всички страни от ЕС от 7 февруари 2011 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

driverf1

преди 15 години

Здравей,Вече Никой,.....Ти,изобщо някога бил ли си Някой.....?По поста,който си написал,знаеш ли към кои шофьори се самоопределяш?Познай от първия път.....,а дали аз съм професионалист или не,това могат да кажат хората които ме познават.....Нещо гледам,че се опитваш да ме обидиш-твоя воля,но не ти го позволява ограничения ти умствен потенциал.....А този "колега",който те е ударил и шофирал от 60-та година,на колко години е бил през миналия месец?:):):)Най-елементарна сметка ще покаже,че той е горе долу на 69-70 години.....Виж,тъй като аз съм разумен човек и немога да се меря с младите,по бързина и рефлекси (изглежда за теб това е без значение),ще слезна от волана още на 62-63 години или по-рано.....(в момента съм на 46),а ти се опитваш да ме сравняваш с хора на които апогея им е минал доста отдавна.....не казвам,че съм безгрешен-такива хора несъществуват.....Довиждане господин Вече Никой.....

91

Вече Никой

преди 15 години

Да, да. Разбрахме те какъв си професионалист. ... Миналия месец един такъв "професионалист" ми удари колата връщайки на заден. Щото е професионалист, и може да кара назад и без да гледа в огледалата. ... Беше много учуден. Казва, че кара от 60-та година, и досега "такова нещо не ми се е случвало". ... Винаги има първи път. И когато на теб ти се случи - ти пожелавам да е без сериозни последствия. ... Дори за теб ограничението на скоростта да е под възможностите ти - правилата са създадени най-вече за да се изравнят по скорост мнозинството автомобили по пътищата. Ако всички спазваха ограниченията на скоростта - на повечето места нямаше да има дори изпреварвания, а камо ли пък ПТП-та. Но ти си професионалист, и разбираш ли, всички новобранци трябва да отбиват плътно вдясно като те видят. Или най-добре да се направят отделни пътища само за водачи със стаж по-малък от 10 години. Та като дойдат да карат на същия път редом с теб - да няма опасности. ... Идея си нямам що за *** си, но явно ти идва отвътре.Колкото до слънчевите дни, и задължителното каране с включени фарове - казвал съм го и преди. Може в Гърция да са уточнили, че фаровете се включват "когато трябва", но гърците не са българи. В България всеки пишман ще кара без фарове и в пороен дъжд, с идеята, че той си вижда всичко, значи всички виждат и него... Управата е решила да не дава възможност за различно тълкуване на понятието "когато трябва", и това е съвсем обяснимо. Докато живееш сред българи - ще търпиш!

90

преди 15 години

Омръзна ми непрекъснато да ни поучават, че видите ли, в еди коя си "цивилизована" страна било така. И ние бушмените, трябва да се поучим от тях.Начи, за карането на фарове през зимата - така било в Швеция.А я сега ми кажете в Швеция колко време през зимата огрява слънце и колко време в България???А когато го направят в целия Европейски Съюз да се кара целогодишно на фарове, тогава може да го приемат и у нас.Да де, ама ние задължителните работи не ги спазваме, както цифровизацията на телевизията, но в тези които са пожелателни пък се престараваме.

fallback