Още на 18 декември миналата година правителството е получило писмо от руското посолство в София, в което се твърди, че може да имаме проблеми с доставките на газ.

В писмото си руската страна е предупредила, че си иска парите от доставките на газ от Украйна и че ако това не стане, ще има проблеми с доставки на газ за България.

Това съобщи пред bTV министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Същевременно Петър Димитров заяви, че спирането на доставките на природен газ е изненадало българското правителство.

Според него в случая не става въпрос за енергийна криза, а за криза в отношенията между две държави – Русия и Украйна. От 2 януари ежедневно вървят разговорите с Европейската комисия.

Самата ЕК участваше в дебата какво се случва с транзита на газ в Украйна, каза Петър Димитров. Той бе категоричен, че не е работа на България да бъде арбитър в отношенията между двете спорещи страни.

"След 4-5 дни, ако не потече газ, ще продължи режимът. В момента ние не черпим газ от Русия, а от Чирен. Там се съхраняват 870 млн. кубически метра гориво.

Платили сме си авансово доставката на газ. Неустойки ще бъдат предявени към трите дружества, които доставят газ, преди всичко към "Овергаз“, заяви още министърът на икономиката.

Той каза още, че не очаква да има режим на тока в страната.

"Има опасност за отделни региони, в които мрежата ще бъде претоварена, да има автоматични изключвания. Прагматичната препоръка е да не се разхищава електроенергия".

Той посъветва битовите абонати да изключат ненужните уреди, както и да не се отопляват безцелно всички помещения в апартаментите. Ако се претовари енергийната мрежа и спре износът на енергия, имаме още една опция - имаме един затворен блок в Бобов дов с мощност от 200 мегавата, който може да бъде рестартиран за 6-7 дни, каза още икономическият министър.

Той благодари на ръководството на "Лукойл България“ за бързата им реакция и ангажимента за производство на 29 000 тона мазут. Горивото ще бъде предоставено на топлофикациите.

Тази сутрин в София пристигат първите количества мазут.

"Лукойл“ ще произвежда 5000 тона дневно, от които 3 тона ще продава", каза Петър Димитров. 


Всичко за кризата с газа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase