С тържествена служба днес бе въведен в длъжност новият игумен на Рилския манастир - Адрианополският епископ Евлогий. Той бе избран да ръководи Рилската Света обител от Светия синод на Българската православна църква след смъртта на досегашния игумен - Драговитийският епископ Йоан, който почина на 80-годишна възраст на 13 ноември т. г.

Църковната служба днес в съборния храм на Рилския манастир бе водена от Неврокопския митрополит Натанаил в съслужие с епископ Евлогий и епископ Тихон. На официалното встъпване в длъжност на новия игумен присъстваха представители на Българската православна църква, на парламента, на държавни институции и обществени организации. Митрополит Натанаил пожела на епископ Евлогий да бъде достоен наследник и продължител на делото на покойния епископ Йоан.

Новият игумен на Рилския манастир бе досега ректор на Духовната семинария в Пловдив. Светското име на Негово преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий е Божидар Стоянов Стамболджиев.

Роден е на 16 юни 1954 г. в София. През 1979 г. е подстриган за монах в Рилския манастир с името Евлогий. Той специализира през 1980-1982 г. в Москва. Бил е протосингел на Сливенска, на Доростоло-Червенска, на Видинска и на Софийска митрополия. От 1990 г. е ректор на Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий". През 1998 г. е ръкоположен за Адрианополски епископ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase