Снимка БГНЕС

Цанко Цанков, който твърдеше че подобрява рекорд след рекорд, получи тежко наказание от световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA).

Всички негови постижения до този момент бяха заличени, като освен това, бъдещи плувания на Цанков няма да бъдат ратифицирани от WOWSA, независимо от условията, при които е проведено плуването.

Това решение е взето след ясни доказателства за фалшифицирани GPS данни плуването му в река Дунав на 6-ти септември 2024 г., които г-н Цанков и неговият екип не са успели да отстранят или обяснят.

Вместо да признае сериозните опасения, изразени от WOWSA, екипът на г-н Цанков публично атакува световната асоциация по плуване в открити води, докато продължава да търси ратификация за предстоящото 120-километрово плуване на 19-ти септември 2024 г., твърди WOWSA.

Ето какво още казват от WOWSA:

„В момента Цанко Цанков се подготвя за ново 120 км плуване в Дунав, планирано за 19 септември 2024 г., само дни след като предишният му опит беше отхвърлен от WOWSA. Г-н Цанков не е засегнал въпроса за манипулирани GPS данни, които принудиха комисията да откаже ратификация. WOWSA стои непоколебимо зад своя ангажимент за почтеност в плуването в открити води. Сърцето на плуването в открити води се крие в честността и когато това доверие бъде нарушено, спортът е компрометиран.

Искаме да изясним, че фалшифицирането на рекорди е нарушение на принципите, които обединяват плувците по целия свят. Не можем да признаем или ратифицираме нито едно плуване, където истината е манипулирана. WOWSA твърди, че всеки плувец, признат за виновен за подобни действия, ще подлежи на постоянна забрана за бъдещи ратификации […]

Общността на плуването в открити води разчита на доверие, честност и проверени записи. Цанко Цанков и екипът му пренебрегнаха тези принципи. Те предоставиха фалшифицирани данни и започнаха публични атаки, вместо да се обърнат към ясни доказателства за неправомерното си поведение. Цанко Цанков вече не отговаря на условията за ратификация на минали, настоящи или бъдещи плувания от WOWSA. Това решение е окончателно. Настоятелно призоваваме международната общност за плуване в открити води да признае важността на честната игра и честността“. /ekspresso.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase