Параолимпийският шампион Ружди Ружди Снимка БГНЕС
fallback

Треньорите на параолимпийските медалисти ще получават пожизнена пенсия. Това реши днес парламентът с промени Закона за физическото възпитание и спорт.

Вносителите на текстовете бяха депутатите от парламентарната група на "Възраждане". Измененията бяха приети с пълно мнозинство от 168 гласа "за" на първо четене, а на второ отново единодушно със 174 гласа "за".

В мотивите вносителите посочват, че до момента треньорите на параолимпийските медалисти не са попадали в обхвата на лицата, които имат право на пожизнена месечна пенсия. В Закона за физическото възпитание и спорт до момента се предвиждаше право на пожизнена пенсия да имат олимпийските и параолимпийските медалисти.

Към настоящия момент само двама треньори на параолимпийски медалисти изпълняват условията за придобиване на правото на пожизнена премия, което ще представлява разход за бюджета на Министерството на младежта и спорта приблизително 7 800 лв. до края на 2024 г. и не повече от 23 500 лв. за Бюджет 2025 г., се посочва в доклада на парламентарната комисия по младежта и спорта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 6 дни

Как се гласува закон касаещ няколко човека, а съществените отвисяват?

9

Анонимен

преди 6 дни

Някои не могат да вземат пенсии, защото имали само 40 години трудов стаж и внасяни осигуровки. За да плащат от тях на нищоправещи.

8

Анонимен

преди 6 дни

За какво, че някой си свършил работата ли?

fallback