Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че организационният комитет на Олимпийските игри в Париж е лишил четирима нейни журналисти от акредитация за отразяване на Игрите.

Русия заяви, че отнемането на акредитацията на репортерите е било „напълно неочаквано“, след като журналистите са влезли във Франция, получили са пропуски и са присъствали на откриването и на няколко събития.

„Организационният комитет на Париж 2024 цитира решението на властите на Франция, но не споменава никакви конкретни оплаквания и причини за такова решение“, се казва в изявлението на агенцията.

Един от журналистите, Артьом Кузнецов, е отразявал седмата си олимпиада.

Международният олимпийски комитет и френското външно министерство, с които АФП се свърза, не отговориха на молбите за коментар.

По-рано на някои руски журналисти бяха отказани искания за акредитация, което накара говорителката на външното министерство Мария Захарова да заяви, че „спазването на правата на журналистите и осигуряването на свобода на словото са само празни думи за Макрон и неговата банда“.

Едва 15 руски спортисти бяха акредитирани да се състезават на Олимпийските игри под неутрален флаг. В повечето спортове руснаците получиха забрана в отговор на руската агресия срещу Украйна.

Русия посрещна критично церемонията по откриването. Захарова я определи като „огромен провал“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase