Снимка: БГНЕС

Един от големите фаворити Англия започна с победа участието си на Евро 2024, след като надделя с 1:0 над Сърбия, но определено не впечатли с играта си.

Единственият гол на "Фелтинс Арена" в Гелзенкирхен отбеляза Джуд Белингам в 13-ата минута. Двата отбора си размениха по едно полувреме, като след почивката сърбите бяха доста по-активният отбор на терена, но така и не успяха да поднесат първата голяма сензация на турнира на Стария континент.

Така Англия оглави група "С" с 3 точки, докато Словения и Дания имат по един пункт, след като по-рано през деня завършиха 1:1. Сърбите още са без точка и ще търсят първа такава на 20 юни, когато играят със словенците. В същия ден "Трите лъва" се изправят срещу скандинавците.

Гарет Саутгейт заложи от 1-ата минута на всичко най-добро, с което разполага. В атака започнаха големите звезди Джуд Белингам и Хари Кейн, подпомагани от направилия фантастичен сезон с Манчестър Сити Фил Фодън и утвърдената звезда Букайо Сака. В центъра на защитата до Джон Стоунс стартира Марк Гехи, а Трент Александър-Арнолд игра до Деклан Райс в халфовата линия.

В състава на Сърбия също имаше доста известни имена. Футболистите на Ювентус Филип Костич и Душан Влахович бяха титуляри, в атака игра още Александър Митрович. В средата на терена Драган Стойкович заложи на Сергей Милинкович-Савич.

Англия очаквано пое инициативата още от самото начало, докато Сърбия се защитаваше в схема 5-3-2. Но тази тактика на Драган Стойкович не даде резултат, защото след само 13 минути игра защитният му вал беше пробит. Това стана с атака по фланга, при която Букайо Сака се пребори и центрира в наказателното поле. Там Джуд Белингам изскочи от втора позиция и с глава преодоля Предраг Райкович за 1:0!

После слаб удар на Трент Александър-Арнолд излезе в аут, а в 19-ата минута Сърбия можеше да изравни буквално от нищото след груба грешка на аса на Ливърпул. Трент подари топката на западните ни съседи и това даде шанс на Александър Митрович да се озове на опасна позиция в наказателното поле. Той отправи истински снаряд към близкия ъгъл, но в аут.

Това беше и единствената голова възможност за сърбите за първите 45 минути, докато "Трите лъва" пропуснаха да вкарат поне още едно попадение. При едно от положенията Кайл Уокър проби по фланга, но никой не успя да засече прострелното му подаване във вратарското поле.

След почивката Сърбия заигра по-агресивно, натисна и определено търсеше изравнителния гол. И в 52-ата минута беше близо до него. Душан Влахович се измъкна чудесно и пусна пас във вратарското поле. Там Филип Младенович връхлиташе към топката, но не успя да засече точно пред вратата и англичаните оцеляха.

Сърбия продължи да бъде по-опасният отбор на терена, но така и не успяваше да стигне до завършващия изстрел. Добри шансове пропиляха Младенович, Живкович и Душан Тадич, докато островитяните така и нямаха опасно положение след подновяването на играта. Представянето на хората на Гарет Саутгейт определено не беше на ниво, но в 77-ата минута Англия можеше да сложи точка на спора.

Току-що появилият се в игра Джаръд Боуен центрира в наказателното поле, Хари Кейн засече силно с глава, но Райкович улови, след което и горната греда му помогна. Сърбия отговори чрез Влахович, чийто шут беше отразен от Пикфорд, от последвалия корнер Кейн блокира с глава изстрел на Велко Бирманчевич.

До края не падна нов гол и Англия спечели мача с 1:0.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase