Снимка: БГНЕС

Звездата на световния футбол Кристиано Роналдо отбеляза два гола през второто полувреме в може би последния му мач за националния отбор на родна земя, а Португалия победи Ирландия с 3:0 в последната си контрола преди Евро 2024.

Домакините поведоха в 18-ата минута, когато Жоао Феликс прати топката в мрежата след добре изпълнен ъглов удар, а четири минути по-късно Роналдо уцели гредата.

39-годишният нападател вкара брилянтен гол с левия крак в началото на второто полувреме, преди да добави още един след час игра и да достигне до границата от 130 попадения в 207 срещи за страната си.

Роналдо беше близо и до хеттрик, но в 74-ата минута негов удар премина на сантиметри от вратата. Той остана на терена до последния съдийски сигнал.

Португалия започва кампанията си в група F на Евро 2024 срещу Чехия в Лайпциг след седмица, преди да се изправи срещу Турция и Грузия.

С появата си на терена пък нападателят на националния отбор на Португалия и на саудитския клуб Ал Насър постави световен рекорд по брой изиграни мачове на международно ниво, съобщиха от Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS).

Роналдо вкара два гола в приятелския двубой между Португалия и Ирландия (3:0), който беше номер 1226 за нападателя. По този показател той изпревари бившия вратар на Бразилия и на Сао Пауло Рожерио Сени, който има 1225 срещи.

Според статистиката, Роналдо е участвал в 698 мача в първенствата на Португалия, Англия, Испания, Италия и Саудитска Арабия. Португалецът има още 101 срещи в турнирите за Купата на тези страни и за Суперкупите. Освен това нападателят е участвал в 220 двубоя в клубни турнири и 207 за националния отбор на Португалия.

39-годишният Роналдо е петкратен носител на "Златната топка", петкратен победител в Шампионската лига, европейски шампион и първенец в Лигата на нациите. Португалецът е голмайстор в историята на националните отбори, европейските първенства, Шампионската лига и Световните клубни първенства.

По време на кариерата си той игра за Реал Мадрид, като стана голмайстор в историята на клуба, за английския Манчестър Юнайтед, за италианския Ювентус и за португалския Спортинг. През декември 2022-а Роналдо премина в Ал Насър от Саудитска Арабия.

Всички новини преди старта на Евро 2024 четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase