Снимка: БГНЕС
fallback

Селекционерът на българския национален отбор по футбол Илиан Илиев заяви, че има две задачи през 2024-а година. През пролетта в четирите предстоящи мача да изгради стил и гръбнак на тима, а след това България трябва да се опита да спечели група С3 в турнира Лига на Нациите, където се падна при жребия в четвъртък вечер.

Съперници на лъвовете са Люксембург, Северна Ирландия и Беларус.

Oще по темата
"Няма значение дали сме доволни или не, важното е да се погледне реално на нещата. Спомням си в предишните квалификации, след жребия пак имаше такива приказки как ще се класираме, ще се борим за класиране. Най-важното нещо е да оценим, че можеше и да е по-зле. Избегнахме Швеция, с които имаме изключително неприятен баланс, изключая победата в София при Петър Хубчев. За другите отбори – както се казва, не трябва нито да ги подценяваме, нито да ги надценяване. Трябва реално ние да се погледнем къде сме. В тези оставащи четири мача до началото на Лигата на Нациите трябва да изградим стил на отбора и да се стремим след това евентуално да спечелим групата", заяви Илиан Илиев пред БНТ след като научи съперниците.

През пролетта на 2024-а година България има два мача през март и два през юни. Най-напред момчетата на Илиев ще срещнат Азербайджан и Танзания на турнир в Баку, организиран от ФИФА, а през юни ще гостуват на Румъния и Словения.

"Доволни сме от съперниците в тези мачове. Доста така се коментират мачовете с Азербайджан и Танзания, особено с Азербайджан. Но това е противник, който ние можехме да срещнем в Лигата на Нациите. Танзания ги видяхме, че играха за Купата на Африка и не са лош отбор. С оглед на това, че доста отбори са заети в някакви плейофи за класиране на Европейското първенство или в допълнителни за Лигата на Нациите, мисля намерихме добри контроли. Най-важното е, че няма да имаме много пътувания", посочи специалистът.

"Аз го казах вече, при нас е важно първо да изградим стил. Ние се опитваме да го изградим, да направим един гръбнак на отбора и да се опитаме да спечелим групата. Със сигурност знаем израстването на Люксембург в последните години, а за другите два отбора е видно, че не са направили нещо уау в последните години. Но да не се повтарям, видяхте в последните квалификации като подценим някой, после страдаме".

Относно определянето на състава за мачовете през март, Илиев каза: "Със сигурност няма да се направят много промени. Второ, предвид факта, че сме в такъв период – някои са в подготовка, първенствата вървят. А и има доста време до тогава, ние сме направили един списък и като наближи датата, ще обявим 25-26 човека, които да изиграят тези два мача".

Техническият директор на БФС Георги Иванов пък беше на жребия за турнира Лига на Нациите 2024/25. Гонзо изрази увереност, че българските футболисти ще се представят много по-добре в сравнение с последния квалификационен цикъл, в който записаха едва четири точки, но нито една победа.

"Наглед жребият е добър, но ние сме в такава ситуация, че не можем да подценяваме нито един отбор. Познаваме Люксембург бегло от контролната среща, която играхме през есента на 2022-а година, когато треньор беше Младен Кръстаич. Другите два отбора са непознати".

"Новият старши треньор вече не е нов – Илиан Илиев има голяма възможност за избор на играчи. И се надявам вече да постигнем целите, които сме си поставили. Ние знаехме, че в квалификациите, които играхме сега, срещнахме тежки противници. Ние се опитахме през квалификациите да изграждаме отбор, но тогава ни беше трудно и смятам, че беше стъпка в правилната посока. И сега за Лигата на Нациите, както и в мачовете за Световното първенство през 2026-а година, миналите вече двубои ще бъдат много полезни".

Всичките шест кръга ще се изиграят на разменено гостуване всеки срещу всеки както следва: 5-7 септември, 8-10 септември, 10-12 октомври, 13-15 октомври, 14-16 ноември и 17-19 ноември. Програмата в групата, както и в останалите групи на турнира, ще бъде определена по-късно.

Още реакции след снощния жребий четете в Gol.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

VladTepes

преди 3 месеца

Илиан Илиев е доказал умението си да извлича максимума от относително слаби футболисти, което определено е нужно при сегашното състояние на националния отбор и вероятно ще вземем домакинска победа срещу Люксембург и някакви точки от домакинствата с Беларус и Северна Ирландия, може и да измъкнем точка от Люксембург като гости. Поне има реален шанс да не сме последни в групата

5

Щв ги видим

преди 3 месеца

Съвет: нямайте свръх-очаквания после за да не сте разочаровани.

4

по жицата

преди 3 месеца

Малкият мук национален.Боже, колко мъка има по този свят, Боже.Футболът ни стана като бялата лястовица от разказа на Йовков.

fallback