Снимка Лийдс

През октомври 2022 г. в Германия обявиха Илия Груев за машина за пасове, тъй като бе достигнал с екипа на "Вердер" до 92,8 процента точност на подаванията в Бундеслигата. В края на август 2023 г. тимът от Бремен продаде българския национален халф на английския втородивизионен "Лийдс" за 6,5 млн. евро.

И за 23-годишния Груев започна период на адаптация към един съвсем нов тип футбол и дивизия, който със сигурност ще продължи още. В събота обаче Илия направи първия си много силен мач на Острова, а гарнира това и с рекорд, пише "24 часа". Той излезе титуляр в състава на йоркширци в двубоя от 27-ия кръг на Чемпиъншип срещу домакина "Кардиф", спечелен от "Лийдс" с 3:0.

Груев действаше в типичната си роля на опорен полузащитник в двойка с Глен Камара. Националът игра много дисциплинирано в мисията си да притиска противниците, да спира в зародиш атаките им и да е активен при изнасянето на топката. При тези не толкова атрактивни задачи той успя да постави свой рекорд.  Груев направи общо 70 подавания през мача, който изигра до края. 68 от тях бяха точни или 97 процента.

Никой полузащитник на "Лийдс" с поне 50 паса не бе стигал подобна квота, откакто платформата Opta прави статистически измервания, а именно от сезон 2013/2014.

В 74-ата мин Груев получи жълт картон.

Точни за победата на йоркширци бяха Патрик Бамфорд (13), Дан Джеймс (31) и Жоржиньо Рутер (88).

В класирането в "Лийдс" е 4-и заема с 51 т., като изостава с пет от втория "Саутхемптън". Неговата позиция дава директна квота за Висшата лига на Англия. До края на сезона остават 19 кръга.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase