Снимка БГНЕС, архив

Председателят на Българския стрелкови съюз и член на Комисията по „Обществени въпроси и корпоративни комуникации“ към МОК Весела Лечева награди треньор номер 1 на България за 2023 година Николай Вакареев (плуване). Вакареев е личен треньор на Петър Мицин, който спечели отличието за най-добър млад спортист на България за 2023 г.

Общо 84 спортни журналисти от национални и регионални медии гласуваха в анкетата, която за 12-а година се организира от единствения сайт за детско-юношески спорт Viasport.bg и включва спортисти до 19 години, отбор номер 1 и треньор номер 1 при подрастващите. Гласове в допитването получиха общо 47 спортисти, шест отбора и шестима треньори на подрастващи.

"За мен е гордост да връча една от най-престижните награди за треньор на годината. Николай Вакареев бе избран за най-добър треньор и в „Спортист на годината“, така че това е сериозно признание за постигнатото от него. Дава и надежда, че в плуването отново ще имаме големи успехи. Това е един от популярните спортове, който в същото време има и много важна социална мисия. Тези успехи ни връщат вярата, че в България расте едно талантливо поколение спортисти. Трябва да поздравя и организаторите, защото подкрепата в тази възраст е особено важна. Лесно е да поздравиш Григор Димитров или Сашо Везенков, но именно младите състезатели, които правят първите си крачки на световния подиум, се нуждаят от подкрепа и адекватна оценка. Важна е ролята и на партньорите, спонсорите. Ние, хората, които сме били част от управлението на българския спорт, все още сме длъжници на младите спортисти, защото не успяхме да им подсигурим най-добрите условия, които те заслужават", каза Весела Лечева.

Бившият министър на младежта и спорта се надява догодина класациите да са още по-оспорвани след успешно представяне на българските спортисти на Летните олимпийски игри в Париж. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase