Снимка: Pixabay
fallback

Германия назначи осемчленна комисия, която да преразгледа атаката срещу израелски атлети и членове на отбора на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., съобщава "Ройтерс".

Целта е да бъдат намерени отговори на неизяснени досега въпроси.

"В продължение на твърде много години имаше липса на разбиране или преоценка на събитията, прозрачност или приемане на отговорност за тях", заяви германският вътрешен министър Нанси Фезер.

Oще по темата
Проектът е част от по-широкообхватен подход на правителството за полагане на усилия за помиряване със засегнатите семейства, който включва и предложение за компенсации на стойност 28 милиона евро.

На 5 септември 1972 г. палестинци от военната групировка "Черен септември" взеха за заложници членове на израелския олимпийски отбор. Единадесет израелци, германски полицай и петима от палестинските нападатели загинаха в олимпийското селище и на летище в близост.

Олимпиадата през 1972 г. продължи след атаките и измина почти половин век, преди Международният олимпийски комитет да изпълни молбите на семействата за официален възпоменателен акт по време на Олимпийски игри.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 1 година

До Лански Сняг 1972 Това за германците е същото, което за нас се явява въпроса "Да местим ли /да съборим ли паметника на Съветската армия. Губене на време, отвличане на вниманието, и най-вече кой какво помни от онези години, с цел да стане ясно кое може да се промени във вече известната история от 1972. Прави се в интерес на някой, разбира се.

6

Анонимен

преди 1 година

Тогава кагебейците, колеги на Путин поддържаха атентаторите!

5

Анонимен

преди 1 година

ама те до сега не са ли разбрали че путнин е виновен - егати германците- станаха за подигравка - то бива краварши6гтонски слугинаж бива ама това удари дъното

fallback