Снимка: архив, БГНЕС

Общ преглед

Легендата на българския футбол Христо Стоичков отдаде своята почит към Пеле, който почина вчера на 82-годишна възраст. Камата публикува снимка на бразилеца на профила си в Инстаграм и кратко послание към нея:

"Благодаря ти, Кралю! Почивай в мир. Бразилия 10, вечният шампион на света!".

Легендата на българския футбол написа още в социалните мрежи: „Ти винаги ще си вдъхновението на поколения! Благодаря ти, че ме прие за твой приятел! Благодаря ти, че ме покани на мача за 50-ия ти юбилей! Благодаря ти, че ме предложи в твоя списък за най-великите футболисти! Ти си единственият трикратен световен шампион! Ти си Краля Пеле! Благодаря ти за всичко и почивай в мир!“

Още по темата
Едни от най-големите звезди на световния футбол отдадоха своята почит на Пеле, който загуби битката с рака в болница „Алберт Айнщайн“ в Сау Пауло.

Неймар, Бразилия:

"Преди Пеле числото "10" беше просто цифра. Прочетох това изречение някъде, в някакъв момент от живота си. Но това красиво изречение е непълно. Бих казал, че преди Пеле футболът е бил просто спорт. Пеле промени всичко. Той превърна футбола в изкуство, в забавление.

Той даде глас на бедните, на чернокожите и най-вече на всички: Това даде видимост на Бразилия. Футболът и Бразилия издигнаха статута си благодарение на краля! Той си отиде, но магията му ще остане. Пеле е ВЕЧЕН!“.

Лионел Меси, Аржентина:

"Почивай в мир, Пеле."

Кристиано Роналдо, Португалия:

„Изказвам най-дълбоки съболезнования на цяла Бразилия и по-специално на семейството на г-н Едсон Арантес до Насименто. Простото "сбогом" с вечния крал Пеле никога няма да е достатъчно, за да изрази болката, която обхваща целия футболен свят в този момент. Вдъхновение за милиони хора, за него ще се говори вчера, днес, завинаги. Привързаността, която винаги показваше към мен, беше заимствана във всички моменти, които споделяхме, дори и от разстояние“.

Килиан Мбапе, Франция:

"Краля на футбола ни напусна, но заветът му няма да бъде забравен. Почивай в мир".

Смъртта на бразилската футболна легенда Пеле накара цялата нация да покаже съпричастност. В Рио де Жанейро решиха да отдадат почит към Краля на футбола, след като статуята на Христос Спасителя, която е символ на града, бе осветена в златисто и зелено в негова памет.

Пеле почина в четвъртък в болница "Алберт Айнщайн" на 82-годишна възраст. Губернаторът на Сао Пауло Родриго Гарсия обяви седемдневен траур. Освен това той е решил да кръсти булеварда, който се строи в момента на входа на Сантос, "Крал Пеле".

Причината за смъртта е множествена органна недостатъчност, резултат от проблемите, породени от рака на дебелото черво, който легендата имаше.

Тялото на Пеле ще бъде откарано на стадиона на Сантос "Урбано Калдейра", където почитателите му ще могат да му отдадат последна почит.

Спортни новини четете на Gol.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар