fallback

Талибаните установиха властта си в Афганистан и наложиха строгите закони на шериата, включително забрана на жените да спортуват. Какво е да загубиш мечтите си за един ден - специално пред Bulgaria ON AIR разказа Машид Барз от женския национален отбор по хандбал на Афганистан.

Името ѝ означава лунна светлина, но от седмици в живота ѝ се е настанила единствено тъмнина. От 14-годишна Машид мечтае да спортува - така се записва в отбора по хандбал. Години наред тренира усилено, стига до националния отбор на Афганистан и мечтае за световни първенства. Стремежът ѝ обаче се изпепелява с идването на власт на талибаните.

"Те забраниха на жените да спортуват. Наистина се почувствах много зле, защото имах много мечти, свързани с този спорт. Мечтаех да играя хандбал на световно ниво. Не искам да си стоя вкъщи и да не спортувам. Искам да мога да се върна обратно в залата", разказва Машид Барз.

Изминаха 20 години, откакто ислямистите бяха последно на власт. През това време поколение афганистански момичета успяха да получат шанс за образование, работа и имаха достъп до спортните зали. Родиха се и много национални отбори.

"Като жени ние работихме усърдно за нашата страна и всичко, което искаме, е прогрес, а не да се върнем 20 години назад – да стоим вкъщи, да не ходим на училище и да не спортуваме", притеснява се спортистката.

А крачката назад вече е факт. Талибаните наложиха шериата и определиха спорта за жени като ненужен и напълно нелогичен. Дадоха обещание обаче, че този път ще позволят на жените да продължат да учат и работят. Машид споделя, че и сега твърденията им за промяна са лъжа.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 2 години

Там се избиват с оръжие а вие с голямата демокрация ви убиват с инжекции 😂🤣

55

Анонимен

преди 2 години

Крайно време е талибаните да забранят изцяло излизането на жените извън дома и да пуснат нравствената си полиция да ги застрелва на място. Само така ще спрат с женските простотии. Приискало им се и те да спортуват?!? Че те да не са мъже, че да искат такива неща? Я там да си стоят в къщи, да раждат и да отглеждат деца и по възможност повече момчета. Жените освен за разплод за друго не стават, а в Афганистан стойността на жената е най-много две кози. Така че да не се надяват за разни феми-права!

54

1

преди 2 години

Какъв спорт и какви 5 лева. Вие не разбрахте ли ,че робът няма право на глас и няма работно време.

fallback