Бойко Борисов и Моринари Ватанабе. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент за финансиране, с което да се разшири базата на националния отбор по художествена гимнастика, съобщи спортният министър Красен Кралев пред журналисти.

В момента в София се провежда Световно първенство, а днес Борисов прие в Министерския съвет председателя на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе, който е специален гост на спортния форум.

Гостът, който е завършил висшето си образование у нас, поздрави на български и допълни, че срещата му с премиера е преминала много добре, а „българската художествена гимнастика е истинско царство в света на този спорт“.

В срещата са участвали още генералният секретар на Международната федерация по гимнастика Андре Гейсбюлер, президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, посланикът на Световното първенство Мария Петрова, „талисманът“ на състезанието Радина Филипова, дългогодишният коментатор на този спорт Вера Маринова.

Правителството подсигури 85% от бюджета за това Световно първенство, обяви Раева и допълни, че материалната база също е била от голямо значение за домакинството ни.

Спортният министър пожела успех на гимнастичките ни и уточни, че тепърва ще се подготвя проект за разширяване на базата на националния отбор.

„Всеки спорт, който се развива успешно, получава държавна подкрепа“, коментира Кралев.

По отношение на думите на Борисов вчера за нов стадион за 100 млн. лв. министърът каза, че би могъл да бъде изграден за около 2 години. Столичната община обаче ще трябва да предложи терен за това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase