Снимка: БТА
fallback

Президентът на ФИФА Джани Инфантино поиска участниците във финалите на световните първенства да бъдат увеличени от 32 на 48 отбора. Швейцарецът иска идеята му да се реализира за първи път по време на Мондиал 2026.

Първият на футбола е на мнение, че във финалите на световните шампионати трябва да има 16 групи от по три отбора, като завършилите на първо място във всяка група да продължават на осминафиналите. По този начин тимовете финалисти ще изиграят общо 7 мача по време на надпреварата. Така е и според настоящия регламент.

"По този начин клубовете няма да се притесняват, че играчите им ще бъдат натоварени с още срещи", каза Инфантино. "Не съм съгласен, че подобен регламент може да се окаже решаващ за качеството на турнира".

При подобна схема се допуска, че има вероятност отборите във всяка група често да завършват с еднакви показатели като точки и голова разлика. Именно заради това ФИФА обмисля вариант с дузпи, които да носят бонус точки.

Очаква се Джани Инфантино да направи официално предложение за промените в Цюрих на 9 януари 2017 година. Тогава ще се събере Изпълкомът на ФИФА.

Домакинът на Мондиал 2026 все още не е определен, а за предстоящите две световни – в Русия през 2018 година и в Катар през 2022-ра, няма да има промяна на формата с 32 тима, който бе наложен от Франция ’98.

Още футболни новини от света четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Изгърбич Задвратян

преди 7 години

До ПОДКРЕПЯМтребва да направят бройката отбори равна на бройката членове да има шанс. щото все пак се иска и некой да ритне топката у вратата. а тва не е като да меташ салфетки

10

ре

преди 7 години

А защо не направят един ежегоден турнир -наречен световно първенство. Явно се върви към затъпяване и комерсиализация.На 100 г от световните очаквам никой да не гледа такива неща. Сигурно няма да има един бял на мундиал 2030 .

9

ПОДКРЕПЯМ

преди 7 години

Тази Идея е Единствения Шанс да видим Българския Национален Отбор по Футбол на Световно .И то с известни уговорки .

fallback