Снимка: Reuters, архив

Световната антидопингова агенция (WADA) стана жертва на руска хакерска атака, в резултат на която изтекоха тайни документи за американски атлети, приемащи забранени субстанции.

Според информацията сестрите Серина и Винъс Уилямс, както и гимнастичката Симон Байлс, са приемали допинг.

Международната федерация по гимнастика и Международната тенис федерация бяха категорични, че не са нарушени правилата. Даже напротив - сестрите Уилямс имат специално разрешение да ползват определени забранени субстанции за терапевтична употреба. Същото се отнася и за Симон Бейлс.

Серина Уилямс е използвала преднизон, метилпреднизон, хидроморфон и оксикодон. Това е ставало между 2010 и 2015 г. Разрешение за това й е дал лично лекарят на Международната тенис федерация Стюърд Милър.

Винъс Уилямс пък е имала разрешение да използва пренднизолон, триамсинолон, преднизон и формотерол. Позволението е от същия лекар.

Симон Бейлс пък е била хваната с метилфенидат.

Разкритието е на руската хакер група Fancy Bears. От WADA признаха за хакерската атака, но единственият коментар, свързан със случая е изразено притеснение за пробива. Обещаха и да започнат разследване.

Симон Бейлс веднага реагира на скандала. В Twitter тя написа, че има синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност от дете.

"Моля ви, повярвайте ми, че вярвам в чистия спорт, че винаги съм следвала правилата и ще продължа да го правя", пише тя.

Винъс отговори на теча на информация остро. "Разочарована съм да разбера, че лични медицински данни са били популяризирани от хакери без мое знание", коментира тя.

За да се стигне до някакви последствия за спортистите обаче, трябва самите асоциации да оповестят информацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase