Снимка: Bulgaria On Air

Изтощение до краен предел. Шокиращи кадри от спортни училища в Китай разкриват как страната подготвя своите олимпийски шампиони.

4-годишни деца подложени на 10-часова изтощителна тренировка, напрягаща силите до краен предел. В китайското училище Чен Джинглун създават олимпийски шампиони. Висене на лост с часове, набирания и безкрайни разтягания.

Учебното заведение е в югоизточната провинция Ханджоу. В страната на драконите има общо 3000 такива заведения, където се подготвят близо половин милион деца. Чен Джинглун обаче държи рекорда за златни медалисти. Постижения са с цената на кански труд.

Едно от доказателствата за плода на мъчителните тренировки е 16-годишната плувкиня Йе Шивен, двоен златен медалист от олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Китай отхвърля критиката за нечовешки тренировъчни методи.

Директорът на училището Чен Джинглун обяснява: "Това не е трудна работа. Това е нещо различно от обикновена работа. Конкурентните спортове изискват пот и кръв, за да станеш изключителен. За да стигнеш до Олимпиадата, трябва да си по-бърз и по-конкурентен от другите. Трябва да минеш през трудности, за да постигнеш добър резултат."

Той е различен от други работни места, конкурентни спортове изискват пот и кръв, за да стане изключителен. За да получите в олимпийските игри, трябва да бъде по-бърза, по-превъзходна и по-конкурентна, отколкото други. Трябва да мине през трудностите за най-добър резултат. Но нашето обучение не е същото като на военните.

Тренировките в училище Чен Джинглун продължават, а първото нещо, което децата виждат преди да влязат в залата за поредната изтощителна тренировка, е надписът на входа й: "Днес ученик в спортно училище – утре олимпийска звезда"

По темата вижте и видеото на телевизия Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase