Снимка: личен архив
fallback

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за какъвто всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.
Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Страхил Иванов е автор на книгата „Мотивирай себе си“, с която дава обяснение на това, какво всъщност представлява мотивацията и кои са различните стратегии и практични съвети, които ще ви помогнат да поемете контрол над тялото и ума си. В нея ще откриете така желаната мотивация – движещата сила, която ще ви помогне да вървите напред.

Днес Страхил Иванов споделя с вас практични съвети за това, как да спрем цигарите без да променяме теглото и фигурата си.

Лично аз никога не съм бил пушач, но много мои клиенти са бивши или настоящи такива. И обикновено тези, които искат да се разделят с този вреден навик, не го правят от страх, че ще напълнеят. Всъщност колкото и странно да звучи, голяма част от хората са ми споделяли, че са се захванали с цигарите именно за да отслабнат.

Но какво се получава? Започвате да пушите, никотинът в цигарите потиска апетита и при повече късмет, отслабвате с няколко килограма. Решавате, че целта е постигната и спирате тютюнопушенето. Щастлив край! Или не съвсем, защото всичко си има своята цена. След като спрете цигарите, кръвната захар пада и апетитът ви рязко се покачва. Започвате да ядете повече, защото е непосилно да се борите едновременно с глада и нуждата от никотин. Отдавате се на любимите си храни – шоколад, торта, бисквити, чипс, като се заблуждавате, че апетитът ще отмине след няколко дни.

Минават седмица, две, месец... И рано или късно си връщате старото тегло (ако изобщо сте отслабнали). Отчаяни и разочаровани, посягате обратно към цигарите и в крайна сметка, попадате в омагьосан кръг – отново пушите и имате проблеми с теглото.

Статистиката също потвърждава казаното по-горе – около 53% от пушачите напълняват след отказване на цигарите, като средно наддават с между 4 и 7 килограма в рамките на първата година. Така че ако мислите да започнете да пушите с цел отслабване, надявам се сте проумели колко глупава идея е това!

Но какво да правя, ако вече пуша?

В този случай искам да сте наясно с две неща:

1. Страхът, че ще напълнеете, не трябва да стои като бариера пред вас! По-добре е да качите 4-7 килограма, отколкото да продължавате да вкарвате химикали в тялото си с всяка цигара. Всъщност учените дори са го изчислили: Пушенето се равнява на 40-50 килограма наднормерно тегло. Тоест, дори да напълнеете с 30 килограма след като спрете цигарите, пак ще сте направили по-добър избор (разбира се, че няма да напълнеете с толкова, но сравнението е добро)

2. Напълно възможно е да се откажете от тютюнопушенето без това да се отрази на теглото ви в дългосрочен план.

Почувствахте ли се окуражени? Надявам се да, защото спирането на тютюнопушенето е едно от най-важните неща, които можете да направите за здравето си. И най-хубавото е, че ще усетите ползите от това мигновено.

- Тялото ви ще започне да функционира по-добре още на 20-тата минута след последната цигара.
- 12 часа по-късно, нивата на въглероден моноксид в кръвта ще паднат до нормалните си стойности.
- В рамките на 2-3 седмици, функцията на дробовете и кръвообращението ще се подобрят.
- След една година рискът от сърдечносъдови заболявания ще намалее наполовина.

Финансовата гледна точка също не е за пренебрегване – ще спестите много пари, които може да инвестирате в нещо смислено и градивно. А да не говорим, че ще изглеждате, миришете и ще се чувствате много по-добре.

Но за да се радвате на всичките тези ползи и да поддържате желаното тегло, трябва да изградите дългосрочна стратегия за спиране на цигарите.

Кои са стъпките към успеха вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 8 години

четеме, "потиска" и след това некв бултра- или гугъл произволен текст. тенкю фор дъ фиш.

20

Анонимен

преди 8 години

Увеличавате секса.

19

от 14 до 18

преди 8 години

Трябва да си призная че при отказване май качих 1 килограм , но може и да си е грешка на кантара така че не е много сигурно.

fallback