Снимка: архив Булфото

Световната футболна централа FIFA е издала заповед БФС да отнеме 15 точки от актива на ЦСКА заради задълженията на 31-кратния първенец на България и загубени дела.

За това информира изпълнителния директор на родния футболен съюз Борислав Попов, който направи изявлението на пресконференция. От FIFA са пратили официален документ до родната футболна централа.

"Това, че клубът се състезава във В група, не означава, че дълговете си стоят, независимо къде играят. FIFA е създала механизъм за бързо разплащане на дълговете", коментира Борислав Попов.

"Ръководството на ЦСКА е информирано ясно и точно. На 7 април тази година на среща с ЦСКА изрично сме обърнали внимание за последиците, които могат да възникнат, в случай, че тези дългове не бъдат обслужени или разсрочени. От ЦСКА изрично декларират, че са запознати, но по финансови причини не могат да преминат към разплащане. Пред FIFA има образувани двуцифрен брой дела" , обясни още Попов.

От БФС дадоха конкретни примери за дела, заради които ЦСКА може да се раздели с точки от актива си във В група. "На финален етап е делото с Хоакин Уриарте. Ако в определените срок задължението на бъде уредено със споразумение и кредиторът подаде жалба във FIFA, влиза в действие автоматична клауза за отнемане на точки", обясниха от футболната централа.

"БФС е единствено длъжен да изпрати доказателства, че това решение е изпълнение. Това е класирането преди и след отнемане на точки. С Уриарте е автоматично. Вторият случай е с играча Лоик Бен Саид – с още 6 точки. Очакваме писмо от Сукейна Бенжелюн с нова автоматична клауза за още 6 точки. Трябва да препратим доказателство за това. Процедурата не приключва с това. Ако и това не бъде изпълнено пред FIFA се открива ново производство, с което се изважда отборът в по-долна дивизия. Отборът има право да се състезава в по-долната група, но не преустановява задължението му към изплащане на дълговете", добави Попов.

Още спортни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase