Новак Джокович. Снимка: Reuters

Един от най-емоционалните дни в историята на US Open завърши с отпадането на двамата фаворити на полуфиналите - Роджър Федерер и Новак Джокович. Най-напред 10-ият в схемата Кей Нишикори (Япония) спря сърбина от пето поредно участие на финал на Флашинг Медоус, след като спечели с 6:4, 1:6, 7:6 (4), 6:3.

Малко след това 14-ият в схемата хърватин Марин Чилич отстрани 17-кратния шампион в Големия шлем Роджър Федерер в три сета за час и 45 минути с 6:3, 6:4, 6:4.

Така за първи път от 2005-а година насам финал на турнир в големия шлем ще бъде без някой от големите трима Рафаел Надал, Роджър Федерер и Новак Джокович.

 "Голям ден за Хърватия и за Япония. Всеки, който е достигнал до този етап, заслужава да стигне и до мача за титлата, защото той е награда за здрава работа. Надявам се, че двамата финалисти ще направят добър мач“, каза леко разочарованият Федерер.

Двамата с Джокович имат общо 24 титли от Шлема, докато утрешните претенденти за титлата никога не са достигали повече от полуфинали.

24-годишният японец изглеждаше доста свеж, изненадващо предвид петсетовите мачове срещу Стан Вавринка и Милош Раонич в кръговете преди това. Специално срещу канадеца той напусна корта в 2:26 часа след полунощ, но това не му попречи да бъде по-агресивен от Джокович. Два дни по-рано пък отстрани прогресиращия швейцарец Вавринка в мач, който продължи 4 часа и 15 минути. Така неуморният Нишикори се оказа, че е прекарал в игра 11 часа и 16 минути в последните си три срещи.

Чилич пък миналата година със сигурност е гледал US Open  по телевизията, тъй като по това време изтърпяваше четиримесечно наказание лишаване от състезателни права заради забранен препарат, който така и не се разбра как го е получил.

 "Работих здраво, всеки ден съм тренирал, особено по време на наказанието. За втори път съм на полуфинал и този мач срещу Роджър определено ще остане като най-доброто в кариерата ми. Сега имам насреща си истински убиец на гиганти. За да спре тези топ-тенисисти, Нишикори показа невероятни качества. Финалът за мен ще бъде специален ден, а вероятно и за него също“, каза Чилич.

Той спечели точките си при първи сервис в 71 процента от случаите и при втори едва 48 процента, като статистиката му показваше 43 уинъра- 15 повече от Федерер.

Джокович призна, че е бил далече от най-доброто, което може. "Бях далече от най-балансираната си игра. Просто Нишикори беше по-добър почти по всички показатели днес от мене. Направих много непредизвикани грешки. Дори когато се връщах в мача след някои изпуснати от мене ситуации, отново грешах и пак давах предимство на противника. Дори и във втория сет, който спечелих, не е това, което трябва да бъде моята игра“, коментира Джокович.

Журналист обаче го попита дали все още не е под емоциите от сватбата и бременноста на съпругата му. Двамата очакват първото си дете в края на годината.

 "Разбира се, за мене това е емоция. Аз също съпреживявам бременността на съпругата ми. Но не съм спирал да мисля за тениса по начина, по който съм мислил и преди. Винаги се старая да дам най-доброто от себе си и най-доброто от мене днес беше това“, обясни още Джокович. Попитан дали ще играе за Купа Дейвис другата седмица срещу Индия, световният номер 1 заяви, че първо ще разговаря с капитана на отбора и тогава ще прецени.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase