Котоошу спря със сумото. Снимка: Ройтерс

Българинът с японски паспорт Калоян Махлянов - първият европеец с купата на Императора, сложи край на активната си спортна кариера. Той не сдържа сълзите си и се разплака на свиканата от него пресконференция, на която обяви решението си.

31-годишният сумист, който се състезава на големите японски турнири под името Котоошу, обясни своето оттегляне с прекалената физическа и психическа умора.

Той получи втория най-висок ранг в сумото през 2005 година и спечели единствената си купа на Императора три години по-късно, но в последно време изпитва затруднения и дори се оттегли от турнира в Осака с баланс 1:9.

"Изчерпах се както физически, така и психически. В последно време получих значителен брой тежки контузии, но не съжалявам, че продължавах да се състезавам. Вече 12 години се опитвам да давам най-доброто от себе си и се радвам, че станах сумист на най-високо ниво", каза Котоошу, цитиран от БТА.

Махлянов, който прие фамилното име на съпругата си Андо, ще се насочи към треньорската кариера в следващите години.

Котоошу, който беше втори по ранг в японското сумо с титлата "одзеки", беше понижен в "секиваке" в края на миналата календарна година.

Той не успя да възстанови положителния си баланс през големия новогодишен турнир, като не успя да направи това и в пролетния. Той успя да спечели 537 схватки. Загубите му са 337.

Още спортни новини четете в Gol.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase