Снимка: Reuters
fallback

Във времена, когато думите “криза”, “икономии” и “съкращения” са сред най-често срещаните в официални речи, новинарски емисии и дори ежедневни разговори, заплата от 300 хиляди паунда на седмица изглежда наистина от друга планета.

Но точно толкова ще получава англичанинът Уейн Рууни в следващите 5,5 години. Новият му договор с “Манчестър Юнайтед” го превърна в най-скъпоплатения футболист в света (15.6 милиона паунда на година), като зад него остават 2-те безспорни топ звезди Кристиано Роналдо (14.25 милиона) и Лео Меси (12.08 милиона), отчита БиБиСи.

28-годишният Рууни вече може да се похвали, че за една седмица изкарва повече отколкото един от най-влиятелните хора в света – Барак Обама, за цяла година. Обама се нуждае от 65 седмици, за да заработи това, което Рууни прибира за 7 дни.

В сравнение с колегите си от Висшата лига нападателят взима почти 10 пъти повече, тъй като един футболист от елитната дивизия на Англия заработва средно по 30 хиляди паунда седмично. Що се отнася до редовия работещ човек в Обединеното кралство разликата е наистина зашеметяваща – цели 58 пъти.

И все пак Рууни е далеч от годишната заработка на спортисти отвъд Океана. Състезателят по американски футбол Аарън Роджърс, например, взима 25.75 милиона паунда на сезон. Боксьорът Флойд Мейуедър пък изкара 20.86 милиона паунда за изминалата година.

10-ката на “Манчестър Юнайтед” обаче застигна сънародника си Люис Хамилтън, който получава заплата от 15.57 милиона от отбора на “Мерцедес” във Формула 1.

В друго измерение по отношение на доходите остават големите звезди от шоубизнеса. Мадона е изкарала почти 75 милиона паунда, Джъстин Бийбър се е задоволил с 34.73 милиона, докато Леонардо ди Каприо е прибрал 23.35 милиона.

Но във футболния свят Уейн Рууни е на върха по заплащане.

На Острова разрешават плащането на футболисти през 1885-та година. 6 години по-късно е въведен таван на заплатите – 4 паунда на седмица, което по онова време е 2 пъти повече от хонорара на много добър занаятчия.

Легендата сър Том Фини прибира премия за цялостната си кариера от едва 20 паунда през 1960-та година.

След 1 година пада въведеният в началото на 20-ти век праг за заплати на футболисти. Скоро след това нападателят на “Фулъм” Джони Хейнс става първият британец със заплата от 100 паунда на седмица.

През 1979-та година легендарният вратар Питър Шилтън става най-добре платеният футболист в Обединеното кралство, след като подписва договор с “Нотингам Форест” срещу 1200 паунда на седмица.

Първият играч на Острова, който взима 5-цифрена сума всяка седмица е Крис Сътън. Нападателят получава по 10 хиляди паунда след преминаването си от “Норич” в “Блекбърн” през 1994-та година.

Още една нула за първи път добавя Сол Кемпбъл. Защитникът напуска “Тотнъм”, за да се присъедини към кръвния враг “Арсенал” през 2001-ва година. Предателството е подплатено с договор за 100 хиляди паунда на седмица.

През 2009-та година “Манчестър Сити” отмъква Карлос Тевез от градския съперник “Манчестър Юнайтед” срещу рекордна заплата от 200 хиляди паунда седмично.

За да не допуснат подобна издънка “червените дяволи” решиха да се презастраховат... за радост на Рууни и неговия агент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 10 години

До "като икономист" "очуден" или "учуден"... ?! Нали си висшист (вишист?!)Като селянин ще ти кажа, че едно "нещо?!" не се оценява само по уникалостта му, тъй като съществува термин "overprice", т.е. надценка над реалната стойност, която може да бъде използвана дори за укриване на данъци и/или спекулации, както и за много други.. Но сигурно ти вече го знаеш :)Да го кажа на икономически език - може да е *** :) Общо взето икономическите балони са измислени от англичаните и американците

15

Раймонд Верхейн

преди 10 години

"Ръководството на Манчестър Юнайтед трябва да е много отчаяно, щом в опит да спаси своята марка предостави седмична заплата от 300 000 на играч, чиито най-добри години вече са назад. Рууни не е тази топ-класа, а футболист, който играе добре от време на време. Проблемът с Ван Перси се състои в това, че той трябва да действа в схема от двама нападатели, а това означава, че Мата е принуден да действа на фланга. За Ван Перси ще е по-добре да напусне манчестърското блато"

14

Сър Пичук

преди 10 години

Престанете да прежеждате статии от английски парцали като Daily Mail, Daily Telegraph и да ги представяте като авторски статии. Може би не знаете, но тези неща за защитени от авторски права.

fallback