Тайбрекът Стефанова - Ушенина. Снимка: ФИДЕ
fallback

Бившата световна и европейска шампионка Антоанета Стефанова загуби в тайбрека с 0,5 на 1,5 точки от украинката Ана Ушенина.

Така за огромно съжаление на всички българи Ети отстъпи в битката за световната корона по шахмат при жените в руския град Ханти-Мансийск.

Двете шахматистки играха тайбрек, след като не успяха да се победят в редовните партии, завършвайки 2:2 точки. Тайбрекът започна с две бързи партии по 25 минути, плюс 10 бонус секунди за ход.

В първата партия от тайбрека днес двете също завършиха реми. Стефанова бе с белите фигури, а срещата приключи на 89-ия ход.

Във втората партия обаче Ана Ушенина имаше превъзходство, а накрая българската шахматистка бе притисната и от времето.

Стефанова направи всичко възможно да постигне реми, но в крайна сметка сведе глава, играейки с черните фигури. Партията приключи на 94-тия ход, като по този начин Ушенина грабна световната титла.

Както е известно, през 2004 година гросмайстор Антоанета Стефанова покори световния връх в женския класически шахмат. През юни тази година Стефанова стана световна шампионка по бърз шахмат в грузинския град Батуми.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

именно

преди 11 години

Напълно си прав, цяло чудо е, че при това очевидно бездействие на държавата все още печелим такива огромни успехи, наистина това е геройство, така този сребърен медал придобива още по-голяма стойност. Отново поклон пред Антоанета!

36

а ся де

преди 11 години

В шаха никой не инвестира-нито държавата,нито федерацията.Всички успехи в послединте години са индивидуални,а не планирани.Антоанета бе само с 1 анализатор там-и той и треньор,и психолог и всичко.Украинката-с цял щаб!И сега роданта федерация ще го отчете за нейн успех-все едно,че тя е направила нещо.Но-догодина се очакват изненади от водещите ни шахматистки-как ще обяснят от федерацията тогава? Затова ли Данаилов и Велчев заминаха за Ксанти "да дават кураж" или за нещо друго?

35

давайте повече за

преди 11 години

Мисля, че определено трябва да се инвестира повече в шаха - имаме традиции, имаме световни и европейски шампиони, а парите които са необходими са в пъти по-малко отколкото при други спортове. Направо се повърквам, когато чуя за някакво класиране на български спортист на 63 място например. Тези явно си правят екскурции на гърба на данъкоплатеца, скрито под някакъв спорт. Държавата трябва да помага само на тези които наистина имат желание за успехи, а не само да отчитат присъствие и на наша сметка

fallback