Снимка: БТА

ЦСКА победи Левски с 1:0 в първото издание на Вечното дерби за този сезон. Единственото попадение в двубоя отбеляза Серж Нюаджи в първите секунди на второто полувреме. Благодарение на успеха си "червените" излизат на третото място във временното класиране преди утрешните мачове от 9-тия кръг в "А" група.

В мача, който беше изпълнен с множество остри единоборства, червени картони нямаше, но съставът на Стойчо Младенов даде голяма жертва. В края на първата част Антон Карачанаков получи тежка контузия, като има съмнения, че е скъсал връзки на лявото си коляно.  

Още в 4-тата минута на срещата Левски можеше да открие резултата. След добра комбинация между Марсиньо и Илиян Йорданов бившият футболист на Локомотив Пловдив центрира към нахлулия в наказателното поле на "червените" бразилец и след удар с глава на 31-годишния състезател топката срещна напречната греда, а после излезе в аут при следващия изстрел на Марсиньо.

Отговорът на ЦСКА не закъсня и четири минути след положението пред вратата на Томаш Черни Нджонго Присо се освободи от опеката на защитниците в синьо и пусна хитър пас към Антон Карачанаков, който стреля почти веднага. Пламен Илиев докосна кълбото с върха на пръстите си и по този начин го отклони към десния страничен стълб на своята врата. До гол за тима на Стойчо Младенов не се стигна.

В 12-тата минута Дъстли Мюлдер шутира силно от далечна дистанция, обаче топката профуча покрай вратата. После пък Йорданов центрира към Базил де Карвальо, но африканският нападател не успя да достигне до кълбото. Няколко минути по-късно при едно центриране от фаул включилият се в предни позиции Апостол Попов стреля неточно с глава.

След тази ситуация играта се поуспокои, но в 29-тата минута след изстрел от фаул на Христо Йовов топката срещна стената, а при контраатаката на символичните домакини Карачанаков потърси Серж Нюаджи, обаче Илиев бързо излезе напред и изчисти. В 34-тата минута Йорданов отново центрира, но Черни улови кълбото.

Три минути след това Мюлдер фаулира Карачанаков на границата на пеналта на "сините". 20-годишният играч трябваше да излезе извън терена, за да получи медицинска помощ, и Лукас Саша се нагърби с изпълнението на прекия свободен удар. Бразилецът обаче не съумя да застраши вратата, пазена от Пламен Илиев.

Малко по-късно след нов сблъсък между Мюлдер и Карачанков футболистът с номер 71 трябваше да бъде заменен принудително, като помощникът на Стойчо Младенов Анатоли Нанков изказа съмнение, че Карачанаков е скъсал връзки на лявото си коляно. До края на полувремето между футболистите на двата отбора на няколко пъти прехвърчаха искри, обаче изгонени нямаше.   

Още в първите секунди на втората част ЦСКА поведе. Иван Бандаловски подаде към Нюаджи, тогоанецът не успя да преодолее Илиев при първия си опит, но при втория прати кълбото в мрежата на Левски. После стражът на "сините" изпревари откъсналия се Анисе, а при едно центриране от фаул отбраната на символичните гости се справи с опасността. "Червените" обаче определено бяха по-активният тим в началото на второто полувреме.

В 56-тата минута Присо проби по дясното крило и пусна към Нюаджи, който в случая се размина с топката, но ако я беше засякъл, със сигурност щеше да удвои преднината на своя състав. Седем минути по-късно Присо пак направи пробив отдясно, шутира, обаче играч в синьо блокира изстрела.

Малко след това влезлият като резерва Симеон Райков се озова на удобна стрелкова позиция, но ударът на 22-годишния футболист беше изключително неточен. Десетина минути по-късно Райков стреля в стената от фаул, а в 80-тата минута Левски направи може би най-големия си пропуск през втората част.

Базил де Карвальо и Жоао Силва не съумяха да се възползват от едно прекрасно центриране отдясно. На другия край на терена Илиев впечатли с чудесно спасяване, а няколко минути преди изтичането на редовните деветдесет Александру Пакурар шутира неточно от далечно разстояние.  

Владимир Гаджев също пробва далечен шут, но без особен успех. Левски допусна първата си загуба през този сезон, а благодарение на победата си ЦСКА се изкачи на третата позиция в таблицата преди утрешните срещи от деветия кръг на "А" група.

Още спортни новини четете на Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase