Цвети записа трудна, но сладка победа. Снимка: Reuters
fallback

Най-добрата българска тенисистка в последните години Цветана Пиронкова победи испанката Силвия Солер-Еспиноса с 6:1, 6:7 (3), 6:3 в третия кръг на US Open.

По този начин за първи път от 18 години България има своя представителка на 1/8-финалите на четвъртия турнир от Големия Шлем.

Срещата започна по чудесен начин за Цвети, която поведе с 2:0, след като осъществи пробив във втория гейм. След това нашето момиче изпита трудности да вземе подаването си, но с прекрасен сервис спаси точка за пробив на испанката.

Блестяща игра на Пиронкова от основната линия, гарнирана с много силен удар от бекхенд, й донесоха преднина от 3:0 гейма на старта на този двубой.

След това при 30:30 в четвъртия гейм Цвети допусна много груби непредизвикани грешки и така испанката се разписа в срещата, намалявайки пасива си на 1:3 гейма.

Пиронкова отново бе принудена да спасява точка за пробив в следващото си подаване, но с помощта на мрежата тя все пак успя да стигне до равенство. Последваха два отлични сервиса на тенисистката ни и тя отново се измъкна от критичната ситуация, дръпвайки напред с 4:1 гейма.

С оглед на трудностите в своето подаване, Цвети взе много важния шести гейм, в който проби испанката след чудесен минаващ удар от бекхенд, за да поведе с 5:1 гейма.

Българката не изпусна контрола и спечели сета с 6:1, макар да мина през равенство 40:40 в него, реализирайки втория си сетбол. Трябва обаче да се отбележи, че българката изпитваше по-големи трудности в своите сервис-геймове, отколкото в тези на Солер-Еспиноса.

Първият гейм на втория сет започна по възможно най-добрия начин за всички българи - Цвети осъществи ранен пробив, възползвайки се от грешката на испанката, записала само една точка във въпросната партия.

Пиронкова отново тръгна доста колебливо в първия си сервис гейм за втория сет, но при пасив от 15:30 успя да забие ас, след това нейната съперничка й помогна с две грешки от основната линия. Така пловдивчанката поведе с 2:0 гейма.

Невероятната игра при посрещане на Цветана продължаваше. Тя стигна до две точки за пробив, когато поуплашената испанка реши да играе на сигурно и изпълни справнително слаб сервис. Нашето момиче изригна с феноменален изстрел от форхенд по правата и поведе с 3:0 гейма.

Последва характерното за играта на талантливата българка отпускане и тя позволи да се окаже в ролята на догонваща при сервиса си. Все пак при 30:40 Цвети имаше късмет, че испанката прати топката в аут след продължително разиграване от дъното на корта. Минути след това испанката все пак стигна до своя първи пробив в мача и намали пасива си на 1:3 гейма.

В следващата партия Цвети записа три поредни точки и имаше възможност да пробие, но сбърка лесна топка, в която търсеше моментален завършек на гейма. Малко след това Солер намали на 2:3 гейма, след като нейната опонентка заби топката в мрежата.

По този начин Пиронкова вече бе изправена до стената и задължително трябваше да печели своите подавания, за да стигне до успеха. Тя го направи, като в третата точка на шестия гейм българката направи феноменален удар по правата от бекхенд, когато испанката бе в печеливша позиция при 15 равни.

Силвия Солер-Еспиноса отново взе подаването си и интригата в този мач се завърна с пълна сила. Проблемите в сервис-геймовете на Пиронкова продължаваха. Тя се оказа догонваща при 30:40, а Солер-Еспиноса избухна с мощен удар от форхенд по диагонала и изравни резултата за 4:4 гейма.

Българката направи непростими два поредни пропуска в деветия гейм и макар да имаше преднина от цели два пробива на старта на сета, вече изоставаше с 4:5 партии.

Пиронкова изглеждаше буквално в нокдаун при подаването си, но Солер я съживи с удар в мрежата за 15 равни. Играта на нашата тенисистка обаче просто не се получаваше и тя допускаше много неприятни грешки от дъното на корта. Все пак Цветана спря пропадането си и изравни за 5:5 гейма.

Пловдивчанката стигна до 40:40 в гейм №11, но след две нейни грешки Солер си гарантирана поне тайбрек. Все пак се стигна до такъв, макар Пиронкова да спаси сетбол.

Нашата състезателка обаче не успя да намери ритъма си и допусна цели два мини-пробива в тайбрека и се оказа догонваща с 0:3 точки. Пиронкова отново имаше два сервиса, този път при 1:4 пункта пасив. Нейна грешка след топка в мрежата вече като че ли предвещаваше трети сет. И наистина се стигна до такъв, след като българката взе едва три точки в тайбрека.

Изпуснала питомното, българската спортистка трябваше да гони дивото. Третият сет вървеше гейм за гейм, когато в четвъртата партия Цвети получи две точки за пробив и успя да поведе с два гейма разлика. Последва партия на нула за нашата състезателка, която вече водеше с 4:1.

Испанката обаче веднага взе гейм на нула и отново бе в играта за сета. Пиронкова пак показа слабост в сервис-гейма си и бе пробита.

И за да бъде изненадата пълна, Пиронкова изригна с може би най-силния си гейм в мача, пробивайки своята съперничка на нула, за да поведе с 5:3 гейма! В най-важния си сервис-гейм в двубоя Пиронкова стигна до мачбол за 40:30 и завърши с ас, за да спечели сета, а с него и мача!

За място на 1/4-финалите българката ще се изправи срещу американката Слоан Стивънс или сръбкинята Ана Иванович. Интересното е, че точно 19-годишната Стивънс победи Цвети с 2:0 сета преди малко повече от две седмици на престижния турнир в Синсинати.

Още спортни новини четете в Gol.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 11 години

Пироня почна да издиша нещо ,Ана я мачка здраво ,къде са сега пишман патриотите да я хвалят колко е велика Пиронкина ???

34

Венелин

преди 11 години

Най-лошото възможно развитие за Пиронково - просто изглежда жалка на корта!6:0 падна първия сет, по 10 поредни сервиса не може да вкара...Очаквах, че може да играе зле, ама толкова зле не съм очаквал!

33

Nasko

преди 11 години

Четейки "разбирачите" на всичко в спорта и човешката природа се удивлявам,- Откъде толкова Негативизъм в средящите пред компа и играещи на тях какви ли не игри, знаете ли какво е ТРУД , а знаете ли колко е той за един спортист??Откъде толкова пренебрежение към всичко и вссеки??Ей заради такива сополи, като всички пишещи по форумите с малка част Умни хора сме на това дередже, нищо не правите, ама Уста отваряте!!!Знаете ли, че тази спортистка няма Никаква помощ от Държавата ни до тук??

fallback