На 27 години на Майкъл Фелпс му писна от вода и медали. Снимка: Reuters
fallback

Плувната торпила Майкъл Фелпс е героят на Олимпийските игри за трети пореден път, въпреки че битките в Лондон ще приключат чак в края на другата седмица.

След Атина през 2004 година и Пекин 2008, американският спортен феномен отново извоюва минимум 6 медала от форума под петте преплетени кръга, а анализаторите се шегуват, че поне програмата го ограничава за повече отличия.

27-годишният Фелпс сложи край на блестящата си кариера със злато в смесената щафета 4 по 100 м и закръгли актива си общо на 18. Най-титулуваният олимпиец за всички времена пък има 22 медала от Летни игри.

Oще по темата

При това ги е печелил в 7 различни дисциплини, които освен човек-амфибия те го правят и един от най-универсалните спортисти.

Иначе американците в състав: Матю Гривърс, Брендън Хансен, Майкъл Фелпс и Нейтън Ейдриън триумфираха с време 3:27,35 минути.

Щафетата на Япония спечели сребърния медал с време 3:31,26 минути. Австралия взе бронза с 3:31,58.

САЩ винаги е триумфирала  смесената щафета 4 по 100 м при мъжете от въвеждането й в олимпийската програма с едно изключение - през 1980-та година в Москва. Тогава янките бойкотират форума в бившия СССР заради инвазията в Афганистан.

Междувременно Международната федерация по плувни спортове (ФИНА) награди Фелпс със специална статуетка, както и със сребърен плакет, на който пише "Най-добрият олимпийски спортист за всички времена".

На въпрос как ще изглежда плуването без него, Фелпс отговори: "В нашия спорт има още толкова неща, които могат да се постигнат. Но на първо място аз благодаря на моя треньор Боб Баумън, защото през всичкото това време ние бяхме като един човек".

„Казах си, че не искам на 30 години все още да плувам. Аз ще навърша тази възраст след 3 г. А а не бих искал повече да плувам. Мисля, че за времето, прекарано в басейна, постигнах всичко, за което съм мечтал. Така че няма нужда да продължавам“, допълни Куршумът от Балтимор.

Още на 11 години той е взел от треньора си любима сентенция, която и до момента е важна за него, а именно: "Всяко решение се намира вътре в нас".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

гхйхг

преди 11 години

ЗОБО-КОП

16

Робин Худ

преди 11 години

"Най-добрият олимпийски спортист за всички времена"

15

Samo minavam

преди 11 години

Изпращам го,със сълзи.но безумството на славата,се постига с много труд и пот и много талант.

fallback