Майкъл Фелпс извоюва първото си злато в Лондон, трети медал и общо 19-о отличие от Олимпийски игри. Снимка: Reuters

Майкъл Фелпс вече е спортистът с най-много отличия от Олимпийски игри, след като извоюва в Лондон заедно с щафетата на САЩ титлата на 4 по 200 м св. стил.

За американския плувен ас златото е общо 15-о, а медалите му пък са 19.

Фелпс задмина постижението на легендарната гимнастичка от СССР Лариса Латинина, след като преди това взе и сребро на 200 м бътерфлай.

Още по темата

На 4 по 200 м св. стил квартетът САЩ (другите са - Райън Лохте, Конър Дуайър, Рики Берънс) финишира за  6:59,70 мин. с над три секунди аванс пред Франция 7:02,77.

Така янките си върнаха за провала на 4 по 100 м св. стил.

Фелпс написа още една страница за историята и с третия си пореден медал на любимата му дисциплина – 200 м бътерфлай, която плува още 15-годишен в Сидни през 2000 г.

Куршумът от Балтимор трябваше да се задоволи със среброто, след като не му дойде точно загребването на финала и регистрира 1:53,01 . Шампион става южноафриканецът Чад Льо Кло - 1:52,96.

Принц Уилям, неговата съпруга Кейт Мидълтън и брат му Хари пък посетиха резиденцията на олимпийския тим на Великобритания и пожелаха късмет на спортистите.

Тримата поздравиха Ребека Адлингтън, която спечели бронзов медал на 400 м св. стил.

Уилям и Хари, които бяха облечени в спортните екипи на тима в бяло, се разходиха с четири от състезателките от женския отбор по хандбал. Харис е пошегува с брат си, че не знае правилата на този спорт, но Уилямс отрече това.

Днес надеждите на България са свързани със звездите ни в спортната стрелба Мария Гроздева и Антоанета Бонева, които излизат на огневия рубеж в 11 часа.

Асовете в бокса Детелин Далаклиев и Тервел Пулев пък ще се бият в късния следобед и вечерта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase