Оцелели от терористичния атентат в Мюнхен спортисти от Израел се върнаха на Олимпийския стадион 40 г. по-късно. Снимка: Reuters

Шокът от безпрецедентния за България терористичен акт на летище "Сарафово" в Бургас съживи отново кошмара от Олимпиадата в Мюнхен преди 40 години, когато бруталното убийство на 11 израелски състезатели откри за световния спорт лицето на страха.

След убийствата на заложниците започва да се говори, че не трябва повече да се провежда повече форумът под петте преплетени кръга.

Тогавашният президент на МОК Ейвъри Бръндидж изрича прочутото изречение "Игрите трябва да продължат" и през следващите издания стремежът на организаторите е да изпълнят една от основните мисии още от Древна Елада – по време на Олимпиада да няма война.

Драмата пък вдъхнови Стивън Спилбърг да екранизира събитията и пътя към отмъщението на МОСАД, показвайки как действат агентите от „Институт за разследване и специални задачи" в Израел. 

Dnes.bg припомня хронологията на най-черният ден в историята на спорта.

На 5-и септември 1972 година, единадесетият от календара на Олимпийските игри в Мюнхен, започва с вестта, че двама израелски състезатели са убити, а други деветима са взети за заложници от палестинската терористична групировка "Черният септември".

Радикалната фракция към "Организацията за освобождение на Палестина" плаши с бруталността си дори самите палестинци.

Терористите искат да бъдат освободени от израелските затвори 200 техни съмишленици. Трябва да бъдат осигурени и три самолета за полет към Египет.

В 9 часа сутринта три хеликоптера със заложниците, с похитителите и с членовете на правителството на федералната провинция Бавария, се отправят към военното летище „Фюрстенфелдбрук".

Терористите трябва да бъдат ликвидирани извън Олимпийското село. Германски снайперист обаче не издържа на напрежението и застрелва преждевременно един от похитителите. Последва безразборна стрелба, при която загива полицай.

В единия хеликоптер, взривен от ръката на палестинец, умират останалите деветима спортисти и четирима терористи. Агентите на МОСАД ликвидират останалите трима похитители.

6-и септември е обявен за траурен ден и през него не се провеждат състезания.

Героят на игрите – плувната торпила Марк Шпиц, който печели безпрецедентните 7 олимпийски титли, при това със световни рекорди, е евакуиран на пожар, тъй като е от еврейски произход.

Домакините не искат повече издънки.

Оттогава всяко поколение израелските спортисти е приема, че страхът по време на състезания е неговият естествен спътник. На всяко гостуване те са ескортирани от спецовете на МОСАД.

От съображения за сигурност често еврейските отбори по футбол, баскетбол и др. са принудени да играят домакинските си срещи в трета страна.

Спецекипите на МОСАД са в сръхготовност и за Олимпийските игри в Лондон.

Разположена специална израелска техника за наблюдение из цяла Великобритания, която вече е известна със своите 4 милиона камери за видеонаблюдение.

Ще бъде използван и модерен софтуер за разпознаване на хора по лица и снимки, за установяването на самоличността на заподозрени и осигуряването на видеовръзка между повече от едно местопрестъпления.

Камерите ще се използват и за наблюдение на хора със съмнително поведение.

Специални безпилотни летателни апарати пък ще следят публиката, каза търговски посредник от израелска компания, пожелал да не се разкрива самоличността му, тъй като не е упълномощен да говори пред медиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase