Преди да започне да преследва олимпийската си мечта като лекоатлет, Оскар Писториус тренира ръгби, водна топка и други спортове. Снимка: Reuters

Оскар Писториус е олицетворение на схващането, че на Олимпийски игри спортистите надхвърлят собствените и човешките възможности. Лекоатлетът от ЮАР отдавна е в полезрението на журналистите и със сигурност ще бъде във фокуса на вниманието и за форума в Лондон.

Ще гони медал на 400 м гладко бягане. Малката подробност е, че той е амбициран да отнесе здравите звезди в Царицата на спортове.

Писториус беше на крачка от мечтата си преди 4 години в Пекин, но факторите в леката атлетика решиха, че кукообразните карбоновите протези му дават предимство.

На протези, но универсален боец

Оскар е белязан от съдбата още при раждането си на 22-и ноември 1986 г. в Йоханесбург (ЮАР). Момчето се появява на бял свят с липсващa подбедрицата и на двете крачета.

Когато е на 11 месеца, лекарите са категорични: за да може Оскар да ходи, трябва да му се отрежат долните крайници.

Още по темата

Родителите му - Хенке и Шийла Писториус, позволяват да се извърши операцията за отстраняване на двата крака между глезените и коленете му.

Недъгът му не му пречи да бъде включен в училищните отбори по ръгби, водна топка, тенис и борба.

Сериозна контузия в коляното по време на ръгби тренировка в края на 2003 г. го праща в леката атлетика. Джогингът е включен в рехабилитацията на Писториус и му предлагат да пробва нов модел на протези с карбонови фибри на фирмата Ossur. Така атлетиката влиза под кожата му.

Спортист от ЮАР даде още един пример за реализирания стремеж на човек в неравностойно положение да мери сили със здравите.

Плувкинята Натали дьо Тоа преплува с един крак 10-те км в маратона на Летните игри в Пекин, финиширайки на 16-а позиция.

Тя загуби крака си година по-рано (2007 г.) при катастрофа, след като падна от мотора си на път за тренировка.

Шест медала с дървен крак

С дървен крак американецът Джордж Айзер печели шест медала от гимнастическия турнир в първите комерсиални Олимпийски игри - в Сейнт Луис през 1904 г., превърнати в такива заради провеждането им под шапката на световен търговски панаир. 

Звездата на САЩ триумфира на успоредка, прескок и вече несъщестуващия спорт катерене по въже. Левият му крак е ампутиран, след като е прегазен от влак.

Унгарецът Кароли Такаш - десняк по рождение, печели златните медали в стрелбата на Игрите в Лондон през 1948 г.  и Хелзинки 1952 г.  - с лявата.

Дясната му ръка е отнесена от ръчна граната, докато служи в армията през 1938 г. Такаш чупи световния рекорд по бърза стрелба с пистолет в Лондон през 1948.

Новозеландката Нероли Феърхол се бори за отличията в стрелбата с лък в Лос Анджелис през 1984 г. от инвалидната си количка. Завършва на 35-а позиция. Парализирана е от кръста надолу след инцидент с мотоциклет.

Феърхолд първата спортистка, която участва и на Олимпийски игри и на Параолимпийски.

Българин трамбова на един крак

У нас мъж на 38 години трамбова (упражнението, с което състезателят се извисява над водата – б.а.) с дървен крак в шампионата по водна топка. Иван Тодоров не спира да се отказва от мечтата си да практикува любимия спорт и е един от незаменимите в отбора на "Левски".

Викат му Поразяващата ръка заради точния мерник. И ако не беше загубил при ицидент крака си със сигурност щеше да е една от звездите на световната водна топка.

Запален по плуването от треньорите на ПК "Люлин" Снежана Латева и покойния Емил Стоичков-Стиката, той тренира ватерполо от 11-годишен.

По време на ученическа екскурзия Иван се подхлъзва и пада на релсите под влака. Оцелява, но се разделя с левия си крак от коляното надолу.

Сега Иван Тодоров е единственият състезател в колективните спортове у нас, който играе в официални мачове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase