Тервел Пулев (вдясно) е опора на Брат си Кубрат (вляво) по време на мачовете му, но след Олимпиадата в Лондон също иска да стане професионален боксьор.Снимка: Булфото

И третият от боксьорите ни в Лондон ще стане професионалист след края на Олимпийските игри. 

Майсторът на ръкавиците в категория до 51 кг Александър Александров обяви намерението си да се бие за по-солидни пари на церемония, при която съотборникът му Тервел Пулев беше обявен за „Спортист №1“ в анкетата на пресклуб „България“. 

Сашо не иска да бърза с евентуалните оферти, за да не повтори горчивия опит на Детелин Далаклиев, който се боксира за американски профи тим, който впоследствие фалира.

В Лондон Александров е амбициран да вземе медал, за да вдигне цената си. Ако първоначално не намери авторитетен мениджър и изкусителна оферта, боецът в категория до 51 кг може да се пробва по програмата на Международната боксова асоциация за аматьори (АИБА)  през септември. 

В подобен формат се пробва и самият Далаклиев, който е световен шампион от 2009 г. и единствен има опит на олимпийския ринг от групата, водена от Михаил Таков (треньор №1 месец април – б. а.). След Лондон 29-годишният плевенчанин отново ще се пробва като професионалист. 

„Започвам да навлизам във форма. След Олимпиадата най-вероятно ще приема да стана професионалист. През този сезон в Световните боксови серии имах предложения от индийски и турски отбор. Отказах, защото прецених, че ще бъде по-добре за моята олимпийска подготовка. Исках да се запазя“, заяви Далаклиев. 

Намерението си да стане профи като брат си – европейският шампион при свърхтежките Кубрат Пулев, заяви и Тервел Пулев. Асът в категория до 91 кг присъства като консултант на всичките мачове на Кобрата.

Пулеви са амбицирани да повторят украинско-немския братския боксов   шампионски модел на Виталий и Владимир Кличко.  

Тервел - европейският вицешампион от Москва през миналата година заяви, че въпреки триразовите тренировки, най-големият му проблем е намирането на равностоен спаринг партньор. Треньорският щаб търси варианти за съвместни лагери с чужди отбори, най-вече в Лондон и Англия. 

Тримата ни олимпийски боксьори получиха премия то БФБокс, но сумата не беше обявена. Довечера те ще се бият на галавечерта "Завръщането" в столичния Зимен дворец, организирана от Професионалната верига "Боксмания".  

Гвоздеят в програмата е 12-рундовият мач на Алексей Рибчев с аржентинеца Хавиер Криспуло Андино. Сблъсъкът е за титлата на универсалната боксова организация (UBO) в средна категория.

На профиринга ще се завърнат бившата световна шампионка Галя Иванова и дългогодишният национал Спас Генов, който има 6 победи от 6 мача при професионалистите. 

Иначе във форума под петте преплетени кръга боксът ни има общо 4 титли. Първото олимпийско отличие в спорта ни е заслуга на Борис Георгиев-Моката. Извоюва го в Хелзинки през 1952 г. последното донесе пълният му адаш Борис Георгиев - също трето място в Атина 2004 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase