Райън Гигс ще достигне нов връх в славната си кариера

Райън Гигс е на прага да запише впечатляващ юбилей. Ако довечера той влезе в игра в реванша от 16-финалите от Лига Европа срещу Аякс, ще запише мач номер 900 в кариерата си.

Уелсецът отдавна се превърна в играчът с най-много участия за Манчестър Юнайтед, изпреварвайки Боби Чарлтън. Освен това той е футболистът с най-много трофеи в историята на Юнайтед. Наскоро той подписа договор за още една година.

Според наставника му Сър Алекс Фъргюсън никой няма да може да повтори постиженията на Гигс.

"Не всеки би се съгласил с мен, тъй като всеки има любимци, но от моя гледна точка, никой друг няма да може да играе толкова дълго във Висшата Лига", коментира Сър Алекс, цитиран от Скайспортс.

"Невероятно е, като си спомня за онзи мач в Москва (финала на Шампионската Лига срещу Челси, в който Гигс подобри рекорда на Боби Чарлтън). От тогава минаха повече от 100 мача".

"Той е феноменален и продължава да опровергава възрастта си. През този сезон той е същият като в Москва".

Сър Алекс анализира и една от причините за успеха на Гигс. Тя е способността на играча да напасва стила си спрямо напредването на възрастта.

"Днес е различен Гигс. Той променя позицията си няколко пъти, за да е повече към центъра. Това създаде различен аспект в играта му.  Той все още има същата промяна на скоростта и невероятен баланс, но не е толкова бърз, колкото преди 10 години".

Един от малкото футболисти, които могат да се похвалят с дълголетие като Гигс е вече окачилият бутонките Паоло Малдини. Легендата на Милан има 902 мача за 24 години кариера. Фърги обаче смята, че постижението на Гигс е по-впечатляващо.

"Очевидно Малдини е невероятен играч, но има разлика. Малдини беше защитник. И макар че в неговия случай, като бек той също трябваше да тича доста, на крилата им се налага да вършат повече работа".

Накрая Фърги коментира и възможността Гигс да запише немислимите 1000 мача.

"Още 100 мача? На колко години трябва да стане той? Стенли Матюс игра до 50 години. Трябва да изчакаме и да видим".

Още новини за Манчестър Юнайтед четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase