Вратарската работа във футбола е най-неблагодарна. Грешките на човека под рамката се помнят дълго, върти ги и Евроспорт. Всеки друг може да мине метър при пропуск. Вратарят обаче е като сапьора – грешката му се забелязва.

10 години поред на Герена (почти) несменяем титуляр бе Димитър Иванков. Той стана любимец на публиката през 1997 г. Левски би Литекс за купата с 4:1 в продълженията, а Иванков се включи в последната минута и отклони топката за победния гол на Анатоли Тонов.

За престоя си на Герена Лудия Макс от "Дианабад" е допускал и грешки, но всички те му бяха опростени. Момчето от синята школа играеше със сърце за любимия отбор.

Преди шест години Иванков бе продаден в турския Кайзериспор. Под гредата застана Георги Петков.

Пазарджиклията направи страхотни мачове и доказа, че не случайно Наско Сираков драпаше със зъби и нокти за неговото привличане от Славия през 2000 г. И то срещу сериозни пари.

Със спасяванията си Петков заслужи титулярно място в Левски, после и в националния отбор.

Гошо Петков прехвърли 30 години. Нееднократно заявяваше, че желае да продължи кариерата си в чужбина, но "сините" шефове не го пускаха или пък искаха твърде високи трансферни суми от желаещите го отбори, а сега просто му биха шута, и то след 10 години, в които Жоро Вратарчето си остави сърцето на терена.

Георги Петков наистина не бе в най-добрата си форма през есента на 2010 г., но едва ли заслужаваше подобно отношение. Обявиха го за грешник и основен виновник след загубата с 0:5 от Спортинг.

Та точно в този мач всеки един от "сините" бе трагикомичен и ако се правеха крайни изводи и оценки от този двубой, то на "Герена" нямаше да остане нито един от игралите в Лисабон.

Въпреки всичко станало Петков си остава класа над тези, които останаха в отбора. Не е добре, че вратарите в Левски не получават подкрепа. При всяка грешка, след която се губят точки, веднага им се търси отговорност и са обвинявани.

Да си спомним и за Ники Михайлов. Та той бе на 18 години, когато сгреши срещу Черно море, после срещу Вердер и всички го отписаха. Къде е сега Ники и къде са тези от "Герена" дето го заклеймиха?

Вратарите се превръщат в изкупителна жертва. Трябваше да се подходи по-спокойно към Петков и да му се гласува повече доверие, но той получи ритник отзад и се затвърдиха мненията, че всичко е на личностна основа. Явно приятелството на Жоро с Наско Сираков и Мъри Стоилов му изяде главата.

Безспорно вратарите в Левски имат качества, но в момента са обезверени. Те треперят за мястото си преди и във всеки мач. Да, правят грешки, но със сигурност ги осъзнават. Вместо да ги успокояват, треньори и шефове бъркат в раната.

Управниците в Левски постъпиха супер некоректно спрямо Петков, но пък, от друга страна, му правят страхотна услуга. Крайно време бе Гошо да заиграе в чужбина и да се види след него какво ще настане под "синята" рамка.

Петков даде достатъчно на Левски, спечели всичко в България и заслужава да поиграе зад граница. Истината е, че на Левски не му трябват вратари, а правилно отношение към тях. Ако продължават да постъпват по същия начин, дори Джиджи Буфон ще се провали.

Сега на "Герена" са все младоци – Божидар Митрев, Кирил Акалски, Пламен Илиев и се пита коя ще е следващата изкупителна жертва? Явно в Левски не проумяват, че добрият вратар е като виното, а Петков е наистина отлежало вино дори и с магариите, които правеше на терена.

Още спортни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase