Германецът Дирк-Райнер Мартенс, американката Мейди Оливо и англичанинът Питър Лийвър ще решат съдбата на на Евгения Раданова.

Тези трима съдии бяха определени от президента на специалната комисия към Международния спортен арбитражен съд (КАС) да разгледат жалбата на Националния олимпийски комитет на Канада относно финала на 500 метра шоттрек за жени. Председател на тричленната комисия е германецът Мартенс.

Както вече е известно, канадците настояват за преразглеждане на видеозаписа на състезанието, като твърдят, че Раданова е извършила нарушение при финиширането - вдигане едната кънка нагоре, което не е позволено от правилника.


Целта им е ясна - те искат да вземат още един медал, тъй като втората им състезателка Калина Роберж спечели "Б" финала и ще вземе бронз, ако Евгения Раданова бъде дисквалифицирана.


Втората китайка във финал "А" Тян Юи Фу вече бе сполетяна от това нещастие.


НОК на Канада поиска незабавно решение по случая още до 17.00 часа местно време вчера, тоест три часа преди официалната церемония по награждаване.


Шефът на специалната комисия на КАС, която разглежда спорните случаи на Игрите в Торино, обаче отхвърли искането на канадците за бързо решение по случая.


Той заяви, че няма риск от евентуални непоправими щети за подалия жалбата, ако случаят не бъде разгледан веднага. Той назначи трима арбитри от квотата на КАС, които да разгледат случая и да се произнесат по него.


Заседанието на тримата арбитри ще се проведе при закрити врати в Джоли Хотел Амбашатори в Торино и започва в 14.30 часа местно време. Решението ще бъде оповестено официално утре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase