Изключително мерки за сигурност са планирани за откриването на Зимните олимпийски игри в Торино, Италия, съобщи ВВС.

Властите отделиха повече от 100 милиона долара, за да осигурят безопасността на хората. Около 15 000 полицаи са разположени в района.

Въздушното пространство над града е затворено, а на церемонията по откриването се очакват 15 държавни лидери.

Италианското правителство обяви, че се съсредоточава върху две неща – евентуалните отзвуци от ислямските протести по света и нарастващата агресивност на италианските анархични групи.

Кабинетът няколко пъти повтори за възможна опасност от протестиращи, които ще търсят светлините на известността. Пътят на олимпийския огън бе нарушаван няколко пъти по време на двумесечното си пътешествие.

В четвъртък полицията отклони маршрута му в Торино, за да избегне тълпа от стотици протестиращи срещу разходите по Олимпиадата и пускането на високоскоростна влакова линия в местността.

Според демонстрантите строежите за изграждането на линията в долината Суса, където ще се провеждат някои от олимпийските мероприятия, ще повлияят зле на природата и ще повишат нивата на азбест и уран в атмосферата.

„Игрите са мръсни, защото за тях са изхарчени огромни количества пари, а не знаем за какво ще ползваме съоръженията в бъдеще“, обяви пред Ройтерс един от протестиращите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase