Един от най-великите хокеисти на всички времена - Марио Лемьо каза сбогом на ледената игра. След като направи кариера от завръщания - след рак, сърдечни проблеми, болки в гърба, рядка костна инфекция, 4 годишно оттегляне.

Накрая това, което попречи на Лемьо да направи поредното си завръщане за състава на Питсбърг Пингуинс, бе сърце, което все още обича да се състезава, но няма физическата възможност да го стори.

Във вторник той обяви окончателното си оттегляне от спорта на 40 годишна възраст. Причината е непостоянен сърдечен ритъм, който докторите не могат да контролират и може да наложи операция на сърцето. 

"Имам две причини да се оттегля. Първата е, че вече не мога да се състезавам на нивото на което съм свикнал от миналото. Втората е, че осъзнах, че най-важното нещо в живота на човек, освен семейството е здравето му", заяви Лемьо.

Канадецът е седми във вечната ранглиста на голмайсторите в НХЛ със 1723 точки (690 гола и 1033 асистенции) за 17 сезона игра, всичките в Питсбърг Пингуинс. Носител е на купа Стенли (шампион на НХЛ) за 1991 и 1992 година, шест пъти е голмайстор на първенството, има 3 награди за най-полезен играч. Като капитан изведе Канада до олимпийска титла през 2002 година.

През 1999 г., по което време е оттеглен от спорта, събира група инвеститори и  закупува собственият си отбор. Година по-късно се завръща триумфално като играещ президент и показва  страхотна форма.

След като кариерата на Марио Лемьо окончателно  приключи, отново става актуален въпроса кой е по-велик - Лемьо или Уейн Грецки. Статистиките са в полза на Грецки - 894 срещу 690 гола; 1963 срещу 1033 асистенции.

Грецки обаче има повече изиграни мачове, като процента точки  на мач е почти еднакъв - 1,92 на Грецки и 1.88 на Лемьо. Освен това през по-голямата част от кариерата си Грецки играе с много силни съотборници, докато Лемьо освен от средната класа съотборници, е затруднен и от редица контузии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase