Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Цените на жилищата в София продължават да растат, като регистрират повишение от 7,2% на годишна база. Най-голям интерес се наблюдава към новото строителство в южните и западните части на града.

Най-предпочитани остават Южните райони и широкият център, като цените там варират между 2200 и 3200 евро/кв. м. Продължава да се търсят основно двустайни и тристайни апартаменти. Това показва анализът на Arco Real Estate за пазара на недвижимите имоти за третото тримесечие на 2024 г.

За изследвания период пазарът на недвижими имоти остава стабилен. Търсенето продължава да бъде повече от предлагането, но се наблюдава спад в броя на сделките с имоти спрямо второто тримесечие на тази година. Цените на жилищата продължават да бъдат високи.

Инвестиционният интерес към недвижимите имоти отбелязва нов връх през тримесечието, подобни сделки вече представляват 25% от пазарния обем в столицата. Нараства и търсенето на парцели и къщи, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

В останалата част от страната също не се забелязват големи разлики при пазара на недвижими имоти. В Пловдив най-желани остават жилищата в кварталите Кършияка, Христо Смирненски, Тракия и Център, където цените са в диапазон между 900 и 2500 евро/кв. м.

Пазарът на ваканционни домове остава стабилен, като най-търсени остават студиата и двустайните апартаменти с хубава локация и гледка към морския бряг или планината, а средните цени са между 45 000 – 50 000 евро за студиата и 70 000 – 80 000 евро за двустайните.

Прогнозите в доклада на Arco Real Estate сочат, че стабилният растеж ще продължи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

146

Алекс

преди 1 минута

Сегашният балон се оказа по-здрав от този през 2008 год.Ще гърми по-оглушително.

145

александр морозов

преди 4 минути

Няма балон. Куквайте хора! Една жена ми каза, че догодина ще са по 4000 eur/m2. Аз си купих една къща в северна Италия 300 м2 на 550 eur/м2. Тез прости хора не знаят как се минаха. Но София е друго такъв лукс и в Швейцария не са виждали.

144

Хмм

преди 8 минути

Проблема с цените на жилищата е навсякъде! То не случайно, в цяла Южна Европа - Гърция, Италия, Франция, Испания и Португалия младите 30+ годишни живеят с родителите си. Това ще остане още дооооста време. Даже и за Испания където минималната е 1100 Евро пак не могат да си позволят жилище. Нещо се случва ама не мога да разбера какво... Банките дават пари на хора дето няма да могат да ги изработят следващите 100 г. за неща които не се знае колко ще изкарат

fallback