Снимка: Bulgaria ON AIR

Социалните мрежи бяха заплети от вълна от съпричастност след трагедията с Биляна Петрова. Младата майка беше открита мъртва. В социалните мрежи много момичета споделиха личните си истории за следродилната депресия.

Сред тях и Женя Димитрова, която се занимава по-задълбочено с темата повече от година. Тя също е сред жените, които преминават през лека форма на депресия след раждането на своята дъщеря.

"Като човек със сравнително добра кариера, семейство, имах доста тежък сблъсък между очаквания и реалност, с нагласата, че мога да се справя с всякакви житейски предизвикателства. Появата на бебе, което и е най-хубавото нещо, може да бъде толкова трудно и предизвикателство с усещане за загуба на свобода, с натрапчиви мисли и усещането, че тревожността и притеснението да споделиш как се чувстваш, за да бъдеш осъден, да не бъдеш разбран", разказа тя пред Bulgaria ON AIR.

Женя сама търси професионална помощ след като “червената лампа светва”, че нещо не е наред. Навременната помощ ѝ помага да овладее ситуацията. Сега тя помага на други в подобна ситуация, а през последните близо две години работи по създаването на виртуален асистент. Част от то проекта са учени от БАН и психолози.

"Това, което открихме, е, че има доста проучвания по темата, но те са написани сложно. Чрез изкуствен интелект ги предоставяме по-лесен начин на жените, така че дадем своевременна подкрепа", каза още Женя.

Тя призовава всички жени, които преминават през труден за тях период, да не се страхуват да говорят за проблема.

Вижте повече в репортажа на Антония Яворова за Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase