Снимка: Район "Слатина", Столична община

Спешна работна среща заради честите пожари в столичния квартал „Христо Ботев“ в последните месеци се проведе по настояване на районната администрация в "Слатина".

На срещата, освен директора на Столичния инспекторат инж. Николай Неделков, присъстваха кметът на район Слатина Георги Илиев, ресорният зам.-кмет на район „Слатина“ инж. Денимир Котев, както и представители на пета районна служба към ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПЗН) , начело с началника ѝ комисар Димитър Гелов.

В резултат от проведените разговори, се състави план за действията, които следва да бъдат предприети в най-спешен порядък, с цел да се предотврати евентуалното възникване на нови пожари, както и да се потърси отговорност от лицата, предизвикали.

"Още след пожара на 16 август проведохме среща с представители на районната структура на Столичен инспекторат, за да координираме действията си по издирване на собствениците на частните имоти, където всъщност възникват пожарите. Продължаваме да  работим усилено по това и е въпрос на време да бъдат установени", заяви инж. Денимир Котев, цитиран от пресцентъра на столичния район "Слатина".

"Това, което може да се направи на първо време, е да се изкопае ров, за да се раздели въпросното нерегламентирано сметище от къщите в близост, така че да се подсигури безопасността на живущите там, в случай на бъдещ инцидент. Следващата необходима стъпка е около най-големия подход към сметището да бъдат поставени камери за видеонаблюдение, както и табела с пълна информация за това на какви санкции подлежи всеки, който установим, че изхвърля отпадъците си там. Не на последно място и аз, и аз всички присъствали на срещата сме единодушни за това, че по-засиленото присъствие на служители на МВР и регулярното патрулиране в района, е ключова стъпка към овладяването на ситуацията", добави Котев.

От районната служба към ГДПЗН са поели ангажимент във възможно най-кратък срок да оформят тяхно предложение за пакет от мерки, които да бъдат предприети. Служителите на Столичен инспекторат пък ще имат отговорността да увеличат честотата на посещенията на терен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase