Снимка: Pixabay

Родилка на 33 година с дилатативна кардиомиопатия е спасена, благодарение на лекарите от “Майчин дом” и УМБАЛ “Света Екатерина”. Заболяването е свързано с разширение на четирите сърдечни кухини – камери и предсърдия, съответно и с намалена способност на сърцето да се съкращава.

Тежкото сърдечно заболяване при младата жена е открито непосредствено след първото ѝ раждане преди девет години, допълва bTV.

В хода на втората ѝ бременност, състоянието на жената се усложнява, съпроводено от задух, високо артериално налягане и гестационен дибет.

След като е приета в “Майчин дом“ и са ѝ направени серия от изследвания, е преведена в УМБАЛ “Света Екатерина“ поради повишения риск от влошаване на състоянието по време на и след раждането.
Родоразрешаването е извършено в специализирания сърдечносъдов център планово в 34-та гестационна седмица от екип акушер-гинеколози с участието на кардиолози и реаниматори.

Рядко сърдечно заболяване, високорисково, по медицински данни се наблюдава при 1 на 4000 пациенти, като при 1/3 от бременните кардиоматията е наследствена. Изисква прецизно наблюдение едновременно от акушер-гинеколог и кардиолог, обясняват лекарите от "Майчин дом“.

Роденото момиченце е с тегло 2400 грама и с добри жизнени показатели, като за него се грижат неонатолозите и акушерките от Клиниката по неонатология в “Майчин дом“.

Състоянието на майката е стабилно, предстои тя и бебето да бъдат изписани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase