Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Столична община е на път да облекчи предлагането на нови жилища и така да стабилизира цените на имотите в София. Случи се нещо изключително положително – за първи път от 30 години в нашата действителност се появи екип, човек, който има желание и намалява административната тежест. Това е новият главен архитект на София, заяви инж. Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Облекчаването на административните процедури не е станало чрез промени в закони, наредби и нормативната уредба като цяло, а просто като главният архитект и администрацията му са започнали да спазват закона. В края на юли т.г. арх. Богдана Панайотова беше назначена за временно изпълняваща длъжността „главен архитект“ на Столична община, след като арх. Здравко Здравков подаде оставка.

„Ние в асоциацията отдавна казваме, че не е необходимо да променяме закона, което е сложен, дълъг и несигурен процес. Многократно сме пускали писма до регионалното министерство, ДНСК, Столична община и направление „Архитектура и градоустройство“, с които призоваваме да се спазва закона и по-точно две разпоредби от Закона за устройство на територията (ЗУТ)“, каза гостът.

Администрацията вече спазва закона и нещата стават бързо и лесно, благодарение на волята на новия главен архитект. Тя се оказа по-смела и решителна от предишните си колеги, коментира председателят на асоциацията.

„Общинската администрация сега е разтоварена от безброй безмислени проверки и има ресурс за важните инфраструктурни проекти и за развитието на територията. Апропо, да съм справедлив - министър Караджов (бел. ред. - вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов в кабинета на Кирил Петков) беше издал такова писмо – просто да се спазва законът. И тогава щяха да се случат нещата, но понеже се смени правителството, при следващия министър нямаше такава воля и процедурата бе прекъсната.“

Много скоро гражданите и бизнесът също ще усетят промяната, каза още Георги Шопов. В една пазарна икономика има търсене и предлагане, а цените растат, когато търсенето е по-голямо от предлагането. В една пазарна икономика търсенето на имоти не може да се регулира, това ставаше навремето чрез софийското жителство, което днес изглежда нечовешко, ненормално и средновековно. Но може да се увеличи предлагането на нови жилища, като се намали административната тежест и строителните разрешения се издават по-бързо и по-лесно. След като се увеличат апартаментите на пазара, цените им ще се нормализират, обясни председателят на НАСП.

Идеята е в следващите месеци и години строителните предприемачи да преминем към етап на по-голям оборот и по-малък марж на печалба, добави Шопов.

Анализът на новия главен архитект на Столична община е показал, че една градоустройствена преписка (изработване или промяна на подробен устройствен план, ПУП) досега е отнемала пет години. „Как ви звучи това? Купувате терен и може да започнете да проектирате едва след пет години“, риторично попита събеседникът.

"Големи сме оптимисти, защото новият главен архитект организира няколко работни групи, чиято цел е да се изчистят специфични текстове в Закона за устройство на територията, които търпят тълкуване и пораждат корупция. Има работна група и за транспортния трафик с оглед намаляване на транспортната натовареност на София чрез инженерни мероприятия.“

2024-а се очертава като много добра и успешна година за строителните предприемачи, които са част от асоциацията. Миналата година имаше голям интерес, много запитвания, но сделките бяха по-малко. Сега броят на сделките е сравним с този през 2022 г., която беше много добра година. Интересът към покупка на жилища в големите градове е силен, каза още Георги Шопов.

Засиленото търсене на имоти се дължи отчасти и на предстоящото присъединяване на България към еврозоната. Парите „под дюшеците“ се раздвижиха и то е видимо от броя сделки и ръста на цените, обясни гостът. Според него е напълно възможно да се повтори сценарият, при който имотният пазар отбелязва повишена динамика преди влизането в еврозоната, но след това се стигне до лек спад в броя сделки и цените. В асоциацията прогнозираме подобен процес, каза Шопов.

Член 5В от Закона за устройство на територията гласи: „Административният орган, пред който е подадено заявление за издаване на индивидуален административен акт по смисъла на чл. 214, може само еднократно да изисква отстраняване на нередовности или представяне на допълнителни документи, за което органът уведомява писмено заявителя и му предоставя 14-дневен срок за отстраняване на нередовностите или за представяне на допълнителните документи.“

Чл. 142, ал. 2 гласи: „Съгласуването на инвестиционните проекти по ал. 1 (технически или работни) се състои в проверка на съответствието им с предвижданията на подробния устройствен план и правилата и нормативите за разполагане на застрояването и устройствените показатели.“

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase