Зам.-кметът по финанси и здравеопазване на София Иван Василев. Снимка: БГНЕС

В Столичния общински съвет има управляващо икономическо мнозинство на задкулисието и това се вижда с доклада за сливането на Четвърта и Втора градски болници видя се и с докладите миналата седмица. Те управляват общинските дружества, заяви заместник-кметът по финанси и здравеопазване на София Иван Василев.

Василев изясни позицията си във връзка със сливането на Четвърта градска болница и Втора градска болница, чиито съдби днес решава местния парламент на „Московска“ 33.

Истина е, че съм говорил с Ваня Григорова като председател на Комисията по здравеопазване и със заместник-председателя д-р Антон Койчев. Идеята за сливане на двете болници е от миналия мандат. Защо не са я направили, не знам. Сигурно, защото ГЕРБ правят хубави неща само когато идват избори, каза Василев.

Той посочи икономическото мнозинство в СОС, съставено по думите му от ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и „разни уж независими, но всъщност много зависими“, общински съветници – как сменят от днес за утре директори на общински предприятия.

Именно заради това, аз не мога да съм съвносител на такъв доклад за сливане на болници с хора, които нямат принципи и морал, каза Иван Василев.

По думите му, Койчев и Григорова изпълняват поръчки.

Още преди няколко месеца бях в Четвърта градска болница и се видях с целия персонал. Истината е, че ще стане това, което ще стане, а притесненията на хората ще останат, защото нещата се решават на друго място, добави Василев.

Зам.-кметът бе категоричен, че няма да сложи подписа си под продажба на сградата на Четвърта градска болница. Под доклада за сливане на двете болници е подписът на Ваня Григорова и подписа на Антон Койчев, заяви още Иван Василев.

Антон Хекимян: ПП-ДБ и Спаси София правят внушения, ГЕРБ иска да спаси Четвърта градска болница

Всичко, което чувате от ПП-ДБ и Спаси София са просто политически внушения. Намеренията на ГЕРБ са да спасим Четвърта градска болница, заяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС в местния парламент Антон Хекимян.

Кой промени позицията на заместник-кмета по финанси и здравеопазване Иван Василев, кой му каза, че трябва да не си подкрепят доклада, попита Хекимян, определяйки Борис Бонев като „експерт по всичко“. Той обвини Бонев, че разделя хората.

Хекимян даде думата на д-р Антон Койчев, зам.-председател в Комисията по здравеопазване, който да разсее съмненията:

"Бяхме свидетели на пошъл политически спектакъл, изпълнен с полуистини и откровени лъжи. Никой няма да унищожава болницата. Ще направим усилие, чрез обединение на Четвърта и Втора, да спасим болницата и да наградим капацитета на общинското здравеопазване", обясни Койчев.

Ваня Григорова: Четвърта градска болница има непокрита загуба от 4 млн. лева, както и задължения от 400 хил. лева

Четвърта градска болница има непокрита загуба от 4 млн. лева, както и задължения от 400 хил. лева, заяви общинският съветник от БСП и председател на Комисията по здравеопазване в Столичния общински съвет (СОС) Ваня Григорова.

"На 4 юли получих SMS от зам.-кмета Иван Василев, в който ме кани да стана съвносител на доклада за вливане на болниците, аз му върнах обаждане и потвърдих. Василев ме попита имате ли против в доклада да включим текст, който да гарантира, че сградите няма да бъдат приватизирани. Този текст и в момента присъства в доклада. Миналата седмица обаче се оказа, че Василев отказва да подпише собствения си доклад", коментира днес Ваня Григорова.

Григорова посочи, че началник на отделение в гастроентерологията в Четвърта градска болница взима 1030 лв. заплата, а за същата позиция във Втора градска началник на отделение получава 2300 лв. Разбирам притесненията на служителите, но политиката, която е водена до момента, не е подпомогнала състоянието на болницата, посочи Григорова. Общинският съветник от БСП смята, че с вливането на двете лечебни заведения ще се гарантира запазването на работните места на лекари, сестри и санитари, както и че сградата на болницата няма да се продаде.

Ваня Григорова отново припомни хронологията на събитията около доклада за сливането на двете болници, като посочи, че на 19 юни в здравна комисия е получено писмо на директора на Четвърта градска, в което той алармира, че договорът на болницата със Столична община изтича в края на юни и от юли заплатите на служителите не са гарантирани. Григорова обясни, че комисията е помолила администрацията на Столична община да подготви договор с Четвърта градска болница и да го даде на директора за подпис.

През това време обаче ние разбираме, че директорът си е подал предизвестие за напускане преди три месеца, а това предизвестие е изпратено на председателя на СОС, но той не го е изпратил на Комисията по здравеопазване, обясни общинският съветник. "Ние като членове на здравна комисия, разбираме, че болницата остава без директор три дни преди да му изтече предизвестието", добави още Григорова.

Общинският съветник от "БСП за България" в СОС Иван Таков заяви, че болница няма да бъде закривана. Той обясни, че докладът има за цел две болници да се влеят и по този начин да се заздравят. Състоянието на Четвърта градска болница от години е много тежко, посочи Таков. Това, че ще се закриват легла, също са инсинуации и това е поредното безотговорно отношение на най-голямата група в СОС, заяви Таков. Той изрази съмнения, че някой е харесал сградата и мястото на Четвърта МБАЛ - София и заради това иска да я закрие.

Иван Таков: Дали някой не си е харесал сградата на IV МБАЛ на бул. "Македония"?

Председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков изрази сериозно съмнение в чистотата на целите на общинските съветници от ПП-ДБ-СС по отношение на IV МБАЛ в София. Той директно попита дали някой не си е харесал хубавата сграда на бул. "Македония", след като толкова рязко заместник-кметът по финанси и здравеопазване Иван Василев и общинските съветници от групата на ПП-ДБ-СС си смениха мнението за бъдещето на общинското здравно заведение.

Както е известно, преди по-малко от месец Иван Василев лично покани председателя на Комисията по здравеопазване и социална политика Ваня Григорова, както и представители от другите политически групи в СОС да бъдат съвносители на неговия доклад за сливане на IV и II МБАЛ. Изненадващо преди дни обаче той и съветниците от неговата политическа група ПП-ДБ-СС решиха, че имат човек за директорския пост на болницата и ще я "оздравят за 3 месеца".

"Пълна манипулация и инсинуация е твърдението на заместник-кмета Василев и на общинските съветници от ПП-ДБ-СС, че докладът за сливането означава закриване на болницата, коментира Иван Таков. - Нека да е ясно - болницата няма да бъде закривана. Състоянието на IV МБАЛ е много тежко от години и единствената възможност да бъде спасена е да направим сливането. А непоследователните действия на заместник-кмета и на съветниците от ПП-ДБ-СС може да бъдат определени само като напълно безотговорни".

Иван Таков обясни, че на балансови комисии темата е била обсъдена съвсем подробно, след като е била повдигната от администрацията на Столична община. "Аз имах доста въпроси за предложеното тогава от тях сливане, призна лидерът на БСП - София. - След всички аргументи, които бяха изложени и като се запознах подробно със случая, се убедих, че наистина сливането е единствената възможност за запазването на работните места на персонала и на базата. Сега разбираме, че колегите от ПП-ДБ-СС имали човек, който за 3 месеца щял да реши проблемите на болницата, обаче не поемат финансов ангажимент за оздравяването. И също така не изключват след тези 3 месеца да направят сливането, за което в момента твърдят, че е пагубно и ще унищожи здравното заведение. Всичко това изглежда много странно. И ми се струва, че е опит за фалиране на болницата по модел, който сме виждали назад през годините при предходните управления на Столична община. Също така знаем какво се случва със сградния фонд след това... Така че сливането е единственият начин да бъдат запазени кадрите, отделенията и сградата на IV МБАЛ".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase