Снимка: Bulgaria ON AIR

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС не подкрепят предложението на колегите си от ПП-ДБ-СС за разделното събиране на боклук и настояват първо да се направят подробни анализи. Според съветника Лорета Радева докладът е за усъвършенстване на предложените от ГЕРБ мерки.

“Няма как ГЕРБ да застане срещу собствената си политика. Случва се прикриване на данни и информация, липса на диалог, което води до подобни реакции", каза Радева пред Bulgaria ON AIR.

Тя допълни, че общинските съветници не разполагат с анализите, на базата на които се дават числови параметри.

От ГЕРБ-СДС искат докладът да се отложи. Според тях колеги им крият информация.

"От комисията по околна среда се укрива информация. Тя направи опит да посети завода за отпадъци в Яна. Директорът ни каза, че има указания от прекия си началник да не ни допуска в завода", посочи още Радева в "България сутрин".

По думите ѝ част от твърденията за изчерпване на капацитета на депото са изцяло манипулирани.

"Длъжни сме да работим заедно и следва този доклад да бъде приет. Казва се, че са проведени разговори с районните кметове на колко точки могат да бъдат разположени новите контейнери. Друг е въпросът как ще се отразят на паркирането, безопасността на движението и преминаването през уличното платно. Това трябва да стане на база на анализи. Искаме да видим цялата събрана информация", обясни общинският съветник от ГЕРБ.

Радева добави, че не биха подкрепили контейнерите с отворени капаци, тъй като снегът и валежите компрометират събрания в тях отпадък. Има възможност настоящите иглу контейнери да бъдат с увеличен отвори, смята гостът.
Радева посочи, че гражданите и общинските съветници от "не нашите политически групи" не участват в процеса за разделното събиране на отпадъци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase