Снимка: БГНЕС

Аз нося отговорност за всичко в този град и съм отговорен за 100% от проблемите. Допуснал съм грешка, колкото и да чоплим – какво, защо се е случило. Това каза пред граждани от центъра на София кметът Васил Терзиев. В четвъртък градоначалникът заедно със заместник-кметът по финанси Иван Василев разговаря с пряко засегнатите от превърнала се в спорна реорганизация на паркиране и движение в района на булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша" и ул. "Фритьоф Нансен", предаде БГНЕС.

След като стана ясно, че и десетки паркоместа за инвалиди са били заличени след реорганизацията на периметъра, Терзиев призна грешката на проекта и каза, че ще бъде поправена.

"За инвалидите ни е пръв приоритет да оправим нещата", заяви той.

Ако съдът постанови, че проектът е незаконосъобразен, кой ще носи отговорност – и обществена и финансова – попитаха гражданите Терзиев и заместникът му Василев.

"Отговорът е, че моят фокус през цялото време е бил върху проекти, инициативи – неща, които спестяват милиони на общината и добавят милиони в хазната. Тоест, от това, колкото и невероятно да ви звучи", обърна се Терзиев към недоволните и продължи: „това не ми е бил най-централният проект, общината е на плюс. Тоест, ако аз не се бях занимавал с това, с което съм се занимавал, много милиони нямаше да са в хазната. Така че за мен фокусът е общината да бъде добре управлявана, за да има повече ресурс да се правят смислени неща. А от тези, които имат проблеми и дефицити – да ги отстраняваме максимално бързо".

От видео, публикувано във Фейсбук страницата на Обществен контрол, стана ясно, че надеждата на Терзиев е Върховният административен съд да се произнесе по-скоро по казуса.

"Докато няма решение на съда нищо не може да направим. Надявам се, че вашият справедлив гняв – колкото е насочен към мен и администрация, толкова да е насочен и към съда, за да може да съдът да се произнесе по делото, за да има някакво решение".

"Когато един казус е от огромно обществено значение, значи трябва да му се даде необходимото внимание", отвърна Терзиев на констатация на представила се за юрист протестираща, че съдът е много натоварен.

Активистът Иво Дошев попита кмета за ремонт в района, за който е подписал и възлагателно писмо, а в същото време в асфалта зее пукнатина, от която е поникнала и трева. Терзиев не пожела да отиде до средата на пътното платно, заради което хората започнаха да скандират „Оставка“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase