Снимка: БГНЕС, архив
fallback

Над 18 екипа са работили през цялата нощ след снощната буря в София. Обстановката се нормализира, увери пред БНР Красимир Димитров, директор на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община.

Сред отводнените от аварийните екипи обекти са били две детски градини, дом за възрастни хора, голям търговски обект и транспортен тунел, обясни той.

Oще по темата

Общо сигналите са били около 230. На редица места обаче водата се е оттеглила преди пристигането на екипите по подадени сигнали за завирени улици.

Според данни на Националния институт по метеорология и хидрология над София са паднали между 20 и 60 литра дъжд на кв.м – най-много са били над югоизточните райони, в „Младост“ - 58 литра на кв.м, в Южен парк 36 литра на кв.м, във ВЕЦ Симеоново – 22 литра на кв.м. Градушката е била с размерите на лешник.

Имало е покачване с 1,80 м. на някои реки, сега нивата спадат, посочи Димитров. По думите му е било предотвратено затварянето на околовръстния път на София. Няма човешки или материални щети в голям размер, обобщи той.

Кметът на София Васил Терзиев разпореди всички екипи да са мобилизирани, да се извършват наблюдения на нивата на реките и общинските язовири. Кметовете на райони също трябва да следят водните обекти и критични места на територията на съответните им райони.

Общо 18 екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община заедно със столичната пожарна са реагирали на сигнали. Над 40 от тях са били по-критични, свързани с отстраняване на последици от обилните валежи. Те са за завирявания на участъци от пътища, на мазета, гаражи, търговски обекти и подлези. Най-голям брой от тях са на територията на районите „Подуяне“, „Младост“, „Витоша“, „Оборище“, „Сердика“, „Искър“. Извършено е отводняване на дворове и мазета в селищата Яна, Кривина, Казичане, Бусманци и кв. “Враждебна“.

В момента аварийните екипи работят по отводняване на частна сграда в район “Триадица”.

Отворен за движение е пътния тунел на бул. “Цариградско шосе“ в района на кв. “Полигона“.

Почистват се дъждоприемните шахти от наноси и листна маса от фирмите, ангажирани с чистотата в града. Дейностите по контрол се извършват от екипите на Столичен инспекторат.

Наблюдават се речните корита и общинските язовири. Реките текат в коритата си и няма опасност от разливи, водните количества в язовирите са в норма.

Столичната община изпълнява програма за почистване на речни корита, която включва над 270 участъци. Създадена е организация за почистване на близо 40 броя участъци, включващи реките Перловска, Владайска, Какач. Почистени са и водостоците на Южната дъга на Околовръстен път.

Градският транспорт към момента се движи и изпълнява обичайните си маршрути. Аварийните екипи извършват и обходи на терен с цел превенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Крундел

преди 1 месец

даа, ако нормално е да тече река по пътното платно, значи се нормализира...няма проблеми, специално цар борис 3-ти и околовръстното след ремонта на трамвая всичките шахти ги напълниха със строителните отпадъци или просто ги асфалтираха за по-лесно и "гениалното" решение с ниските тротоари и спирки доведоха до водни забавления за всички.като добавим и традиционното излизане от коритото на близката рекичка, заради *** в коритото и картината е напълно нормална, за гумени ботуши, обаче...

26

Анонимен

преди 1 месец

Целта ношт неспах мислех за Софиа и ревах даже

25

баба мара

преди 1 месец

шахтите в люлин са запушени с листа от миналата година хората от чистотата саоставени без контрол какво вършат как го вършат по колко часа са на терен има ощесчупени клони от снежната буря под дърветата има пружини матраци авт гумибутилки

fallback