Собственикът на Симеоновския лифт уведоми Столичната община, че съоръженото затваря окончателно. Последва мигновена реакция.  Председателят на СОС съобщи, че съоръжението било продадено на "Витоша ски" през 2007 година и поиска обяснение защо.

"Не мога да си представя, че за отиването в историята на Симеоновския лифт няма виновни. Конкретни имена - кой го е продал? Кой е следил за изпълнението на следприватизационния договор, кой е позволил да не се прекрати сделката? Ще се постарая скоро да научите тези имена, с които ще сезирам и компетентните органи", гласи позицията на Цветомир Петров.

Още по темата
Според договора за приватизацията на лифта обаче, до 2032 година столичните общинари имат право на контрол върху функционирането му.
 
"Кметът и председателят на СОС освен, че бездействат, те говорят неистина. Срокът за приватизация не е изтекъл, той е в рамките на 25 години след решението и от ПП-ДБ-СС лъжат", коментира общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на СОС Георги Георгиев.

Контраатаката не закъсня.

"Днес сутринта чухме доста художествени измислици на тема Витоша и поредната порция от страна на ГЕРБ да пробват да хвърлят вината за нещо, което те са сътворили на друг и как за 6 месеца не сме успели да се справим, и  че ГЕРБ са продали лифтовете с един безумен договор", контрира кметът Васил Терзиев.

Общинските съветници на ГЕРБ-СДС настояват за извънредно заседание по темата.

"Проблемът е на първо място в бездействието, на второ място в незнанието, казахме, че София не може да има Facebook кмет", каза Георгиев.

А на интернет страницата на "Витоша ски" е публикувано съобщение, в което се посочва, че "лифтовете излизат в профилактика и няма да работят до началото на летния сезон".

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase